رژیم غذایی مردم هند
به گزارش ایپتن، برنامه غذایی مردم هند یکی از قدیمی ترین و در عین حال، غنی ترین رژیم های غذایی در سراسر جهان است. وجود 28 استان ، 18 زبان رسمی، 1600 زبان غیر رسمی، گویش و لهجه های مختلف و بعلاوه 8 آئین و مذهب، باعث شکل گیری چنین فرهنگ غذایی شده است. بدون شک چاشنی ها، طعم و عطر غذاها، تنوع بی شمار مواد غذایی و منحصربفرد بودن وعده های غذایی، در عوامل معروفیت و حتی محبوبیت این رژیم بی تاثیر نیست.
فرهنگ غذایی
تفاوت مردم هند در مذهب، منطقه زندگی، زبان، استان و طبقات اجتماعی باعث شده که هرکدام از این گروه ها از رژیم غذایی جداگانه ای برخوردار باشند. بنابراین کاملا بدیهی است، هند که عنوان دومین کشور پرجمعیت شناخته شده در جهان را از آن خود نموده، حتی نتوانسته غذا یا خوراکی کاملا ملی را در رژیم غذایی خود به مردم جهان معرفی کند. با این اوصاف، حتی نتیجه گیری قطعی و شرح یک نوع رژیم غذایی ملی، که بتواند تمام مردم را با هر زبان، فرهنگ و طبقه اجتماعی تحت پوشش قرار دهد، امری سخت است. بنابراین سعی کردیم به رژیم های غذایی که در منطقه ها مختلف هند، مطرح و مورد استفاده هستند بپردازیم.
رژیم غذایی در ایالات مختلف هند
شمال هند
بیشترین تاثیرپذیری رژیم غذایی هند در شمال این کشور اتفاق افتاده است. از جمله آن ها می توان به رژیم غذایی کشمیر در استان کشمیر، رژیم غذایی مغول در بیشتر ایالات شمال هند و رژیم غذایی پنجابی در استان پنجاب اشاره نمود. رژیم غذایی در شمال هند از لحاظ طعم و عطر مواد غذایی، قابل مقایسه با جنوب این کشور نیست. چراکه چاشنی هایی که در پخت غذاهای این منطقه مورد استفاده قرار می گیرد بیشتر از مجموعه مواد معطر و خوش بو هستند. گوشت، آجیل، میوه های خشک و ماست معمولا به عنوان مواد اصلی در سبد مواد غذایی روزانه مردم این منطقه قرار می گیرد.
رژیم غذایی کشمیر
مردم این استان در پخت غذاهای خود، بیشتر از گوشت، مخصوصا گوشت بره و بزغاله و نیز چاشنی های مخصوص خود بهره می برند. چاشنی هایی مثل زعفران که نه تنها عطر بلکه رنگ و طعمی به یاد ماندنی را به غذاها می بخشد. آن ها از پنیر گودا و میوه های فصلی نیز استفاده می نمایند. دام آلو (Dum Allo) روگان جوش (Rogan Josh)
رژیم غذایی مغول
انواع کباب، کوفته، پولا (Pulao: نوعی غذا که با برنج تهیه می گردد. همان پلوی ایران) و بریانی از غذاهای مورد علاقه مردم استان مغول به شمار می رود. وعده های غذایی آنها از لحاظ ارزش بسیار غنی بوده و و طعم و عطر کره در غذاهایشان به خوبی احساس می گردد. بعلاوه چاشنی هایی که مردم در تهیه خوراک خود استفاده می نمایند، عطر و طعمی بی نظیر را به ارمغان می آورد. گوشت، انواع زردآلو، طالبی و هندوانه، هلو و آلو برقانی معمولا از مواد تشکیل دهنده غذاهای آن ها است. در نتیجه می بینیم تقریبا غذاهای مغول شیرین ولی خوش طعم هستند. پلو(Pulao)
جوجه کباب (Chicken Kebab) ماهی پلو (Seafood Pulao) بریانی (Biryani)
رژیم غذایی پنجاب
تندوری (tandoori: نوعی غذای پختنی) و رُتی (roti:نوعی نان)، وعده های غذایی هستند که به جان مردم پنجاب وابسته است. گوشت ترد شده (گوشت را برای ترد شدن مدتی در ماست می خوابانند)، مرغ، ماهی، پنیر و نان رُتی در رژیم غذایی مردم پنجاب از جایگاه خاص و ویژه ای برخوردار است. بعلاوه موادی که در وعده های غذایی مردم هند، مرتبا دیده می شوند ماست، کره آب شده و پنیرها هستند. پیاز، سیر و زنجبیل نیز از چاشنی های مصرفی در رژیم غذایی آن ها است. تندوری (Tandoori) رتی (Roti)
غرب هند
در غرب هند رژیم غذایی مردم استان گوآن (Goan)، گوجاراتی (gujarati) و گیاهخواران (گیاهخواران بیشترین تاثیر را در رژیم غذایی مردم غرب هند داشته اند) بسیار شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. علت این امر را می توان به قدرت بزرگ دو مذهب جِینیزم (Jainism: آیین هندی که شباهت بسیاری به آیین بودا دارد) و هیندوئیزم (Hinduism: آیین هندو) نسبت داد. ماهی، گوشت خوک، مرغ و گوشت گاو به علت تاثیرپذیری از اروپا در سبد غذایی این مردم قرار گرفته است. البته جالب است بدانید، استفاده از گوشت خوک تنها در این منطقه از کشور هند رواج دارد. زیرا مردم منطقه ها دیگر هند، گوشت خوک را نجس و ناپاک می دانند. غذاهای دریایی و نارگیل به طور معمول در سبد غذایی مردم غرب هند وجود دارد. سمبوسه (Samosa)
رژیم غذایی گوجاراتی (gujarati)
69 درصد گوجاراتی ها گیاهخوار هستند. البته نباید از این موضوع غافل شد که تخم مرغ، پیاز و سیر جز گیاهان مورد نظر آن ها قرار نمی گیرد. استفاده از کره و میزان کمی روغن برای گوجاراتی های گیاهخوار، که معمولا غذاهایشان را به صورت شیرین و ترش تهیه می نمایند، امری بی نهایت مهم و لازم است.
شمال شرقی و شرق هند
رژیم غذایی شرق و شمال شرقی هند، بیشترین تغییرات را نسبت به سراسر هند داشته است. رژیم غذایی استان بنگال (Bengali) در این منطقه از هند، رواج بسیاری دارد. البته رژیم غذایی گیاهخواران نیز در مقیاس بسیار کم، در شرق و شمال شرق هند، هواداران خاص خود را یافته است. مردم شرق هند، بیشتر از عایدی ماهانه ی خود، برای تهیه غذا هزینه می نمایند. ماهی، سیب زمینی، نارگیل، برنج و گیاهان سبز نسبت به سایر مواد غذایی، در رژیم غذایی آن ها قرار گرفته است.
رژیم غذایی بنگال
رس گلاب(rasgulab) مردم بنگال غذاهای خود را با ترکیبی از چاشنی های شیرین و خوش عطر، بسیار لذیذ و معطر تهیه می نمایند. از شیرینی های معروف این منطقه می توان به رس گلاب (rasgulab)، گلاب جامون (gulab jamun) و رس مالی (rasmalai) اشاره نمود. رس مالی(rasmalai) رژیم غذایی شرق و شمال شرقی هند بیشترین تغییرات را نسبت به سراسر هند داشته است. دو رژیم غذایی حیدرآبادی (hyderabadi:استانی در شرق هندوستان) وتامیلیان (tamilian:استان تامیل نادو(tamil nadu)) در این منطقه از کشور هند، مورد توجه و استفاده مردم قرار گرفته است. چاشنی ها و مواد غذایی معطری که حیدرآبادی ها و تامیلیان ها در تهیه مواد غذایی خود، استفاده می نمایند در سراسر هند کاملا مشهور و شناخته شده است. غذاهای پخته شده سرشار از ادویه های خوش عطر و شیره آناناس است. رژیم غذایی این منطقه، بیشترین تاثیر خود را از رژیم غذایی مردم سنگاپور و جنوب شرقی آسیا گرفته است.
رژیم غذایی حیدرآبادی
بریانی(beryani) رژیم غذایی استان حیدرآباد، برگرفته از رژیم غذایی مردم مغول در شمال کشور هند است. رژیمی که سرشار از چاشنی ها و ادویه های تند و گرم است. خلاقیت مردم این منطقه در ترکیب چاشنی های خوش رنگ و کره با برنج و مواد غذایی معطر، غذایی بسیار لذیذ را تهیه می نمایند. تمبر هندی، فلفل های چیلی قرمز و برگ رسله (rozelle)، برای آشپزی مردم استان حیدرآبادی بسیار لازم و لازم است. جالب است بدانید که دوم بریانی (dum beryani) یکی از غذاهای ممتاز و بسیار لذیذ آن ها است.
رژیم غذایی استان تاملیان
روگان جوش در رژیم غذایی مردم استان تاملیان، از غذاهای برنجی به عنوان یکی از ترکیبات اصلی و بسیار ضروی صبحانه، ناهار و حتی دسر استفاده می گردد. حبوبات به ویژه عدس و شیره نارگیل در تهیه انواع غذا مورد استفاده قرار می گیرد. تمبرهندی آن ها از چاشنی های مخصوصی که محتوی دانه های خردل، آنقوزه (صمغی بدبو که سابقا به عنوان داروی گیاهی استفاده می گشت)، برگ های درخت کاری، فلفل های چیلی قرمز و تمبر هندی، برای طعم و عطری بهتر بهره می برند. سراسر هند، مردم استان تاملیان را با غذاهای نانی خوش عطر و بسیار لذیذشان می شناسند. رسله(Rozelle)
غلات مصرفی در هند
در رژیم غذایی مردم هند، برنج همچون سوزنی است که به سفره های غذای آن ها منگنه شده باشد. در واقع این طور می توان بیان نمود که برنج هرگز از وعده های غذایی آن ها حذف نخواهد شد. گندم نیز همچون برنج بسیار مورد مصرف قرار می گیرد. با این تفاوت که مردم جنوب عاشق خوردن برنج و مردم شمال هوادار بی چون و چرای گندم هستند. مطمئنا همه ما با برنج های فراوری شده کشور هند کاملا آشنا هستیم. برنج هایی که پس از پخت فقط قد می کشند. مردم کشور هند، عاشق این نوع برنج هستند و به هیچ عنوان برنج هایی که در کشورهای ژاپن و چین، استفاده می گردد، مصرف نمی نمایند. از برنج هایی که بیشتر مردم هند در رژیم غذایی خود استفاده می نمایند، می توان به برنج باسماتی (basmati)، اشاره نمود. البته نباید از این مطلب غافل شد که مصرف غلات نیز در رژیم غذایی مردم هند جایگاه بسیار مهم و ارزنده ای دارد. مردم شرق هند، پس از خشک کردن دانه های برنج، آن را سرخ نموده و همراه با شکر به عنوان صبحانه ای لذیذ مصرف می نمایند.
سبزیجات
سبزجات یکی از ترکیبات مهم و اصلی در تهیه غذاهای گوشتی است. گوشت هرگز به عنوان یک وعده مهم و اصلی در رژیم غذایی مردم هند به شمار نمی رود، اما سبزیجات یکی از وعده های غذایی مردم هند هستند. آن ها به روش های مختلف در پخت انواع سبزیجات، در رژیم غذایی خود استفاده می نمایند. بادنجان، سیب زمینی، گوجه فرنگی، بامیه و کدو در غذاهای مردم هند بسیار دیده می شوند. یک وعده غذای گیاهخواران را حداقل پنج ظرف از غذاهای تهیه شده با سبزی تشکیل می دهد. در رژیم غذایی مردم هند، مصرف محصولات لبنی، از اهمیت و توجه قابل ملاحظه ای برخوردار است. به گونه ای که می توان گفت، هیچ رژیم غذایی دیگری، به این میزان به استفاده از لبنیات اهمیت نمی دهند. شیر، ماست، سرشیر، کره و خامه به طور معمول به وسیله مردم هند مورد استفاده قرار می گیرد. لبنیات، مواد اصلی بیشتر شیرینی ها و دسرهایی است که مردم هند مصرف می نمایند.
گوشت و غذاهای دریایی
گوشت
پلوماهی با ادویه کاری مصرف گوشت در رژیم غذایی مردم هند، نسبت به سایر کشورها، خیلی کم رنگ تر است. بنابراین بیشتر جمعیت کشور هند را گیاهخواران تشکیل می دهند. بنابراین استفاده از گوشت گاو در رژیم غذایی مردم هند (بیشتر مسلمانان از گوشت گاو استفاده می نمایند)، نسبت به دیگر مواد غذایی کمتر است. در حالی که مرغ یکی از مواد اصلی و مصرفی در رژیم غذایی مردم شمال هند است . استفاده از گوشت خوک نیز به جز رژیم غذایی مسیحیان در هیچ رژیم غذایی دیگری از مردم هندوستان، وجود ندارد.
غذای دریایی
استان گوآن و کرالا (kerala) به استفاده از غذاهای دریایی خوشمزه، بسیار مشهور و شناخته شده هستند. استان بنگال و اوریسان (orissan)، نیز علاقه زیادی به استفاده از غذاهای دریایی به ویژه غذاهایی که با ماهی آب های شیرین تهیه می گردد، دارند.
نوشیدنی ها
لاسی(Lassi) شیر، نوشیدنی های تهیه شده از ماست و سرشیر از محبوبیت زیادی در بین مردم هند برخوردار است. البته از نوشیدنی های دیگری مانند لاسی (lassi: با استفاده از ماست، آب، میوه پالم و چاشنی های معطر یا نمک، تهیه می گردد)، شربت (با ترکیب یخ، آب لیمو و چاشنی مخصوص تهیه می گردد) و آب انبه، آب لیمو و آب آناناس نیز بین مردم هند بسیار پرهوادار است.
چای و قهوه
کشور هند یکی از بزرگترین کشورهای صادرنماینده انواع چای در جهان است. چای ماسالا (masala) از ترکیب چاشنی های معطر و چای بدست می آید. ادویه هایی که معمولا در تهیه چای استفاده می شوند عبارتند از: زنجبیل، هل، دارچین و میخک. قهوه نیز از نوشیدنی هایی است که مردم شمال هند از آن استفاده می نمایند. با توجه به این مقاله به نظر می رسد همان میزان که در هندوستان مذهب و زبان مختلف وجود دارد، می توان غذاهای متنوع نیز پیدا کرد. امیدواریم شما نیز مانند ما با تماشا این خوراکی های خوشمزه، هوای سفر هند به سرتان نزده باشد. به قول معروف هر که طاووس خواهد جور هندوستان کشد! منبع: samfusionz
منبع: کجارو