خبرنگاران تعبیر رویای 70 ساله جدایی بودجه از نفت
به گزارش ایپتن، تهران- خبرنگاران- حسن روحانی اعلام کرده که وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی به زیر 10 درصد رسیده و بودجه جاری کشور دیگر اتکایی به نفت ندارد، موضوعی که می تواند رویای اقتصاد ایران را برای جدایی نفت از بودجه بعد از 70 سال تعبیر کند.
نفت در ایران تنها ماده ای نیست که از دل زمین استخراج می شود و به عنوان سوخت در بخش های مختلف از حمل و نقل گرفته تا صنعت مورد استفاده قرار می گیرد بلکه این ماده سیاه و بدبو به عنوان یکی از مهمترین مولفه ها در تغییرات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و شاید از همه مهمتر اقتصادی در 100 سال اخیر خودنمایی کرده است.
چه از آن رو که از زمان اکتشاف آن در سپیده دم پنجم خرداد 1287 شمسی، معادلات نه در ایران که در کل خاورمیانه تغییر کرد و در هر اتفاقی می توان رگه های تاریک و روشنی از نفت را دید.
فارغ از مباحث سیاسی و بین المللی که نفت در آن تاثیرگذار بود، ورود نفت به عرصه اقتصاد ایران نیز شرایط را عوض کرد. دولت ایران تا پیش از آنکه درآمدهای نفتی را به عنوان منبعی پایدار برای تامین دخل و خرج خود بداند، از مسیرهای دیگر مانند دریافت خراج یا همان اقتصادیات امروزی روزگار می گذارند.
در واقع نفت از همان روز اول کشف در بودجه اداره کشور نقش نداشت زیرا تولید نفت و به تبع آن درآمدهای نفتی بسیار کمتر از آن بود که بتواند سهمی در اداره کشور داشته باشد.
آمارها نشان می دهد که ایران در سال 1296 روزانه تنها 6 هزار بشکه نفت تولید می کرده که به مرور زمان این رقم هر سال افزایش پیدا کرده است؛ به طوریکه در سال 1329و به فاصله 30 سال، تولید روزانه نفت ایران به رقم 664 هزار بشکه در روز می رسد. با این حال همچنان نفت با بودجه کشور در هم تنیده نشده بود.
مدعای این حرف نیز آن است که در دوره ملی شدن صنعت نفت، تولید در سال های 1330 تا 1333 به ترتیب به 35 هزار، 27 هزار، 26هزار و 61 هزار بشکه در روز رسید با این حال دولت مصدق مسئله ای برای اداره کشور نداشت و این در شرایطی بود که صادرات نفت ایران صفر شده بود.
با این حال از سال 1339 تولید نفت دوباره افزایش یافت و به بالای یک میلیون بشکه در روز و در سال 1345 حدود 2.13 میلیون بشکه گزارش شده است. درست اینجا است که درآمدهای نفتی به عنوان بخش جدایی ناپذیر بودجه ایفای نقش می کند.
البته در نیمه اول دهه 40، درآمدهای نفتی صرف ساخت صنایع مختلف شد تا آنجا که صنعت فولاد، پتروشیمی و ... درست در این زمان در ایران پا گرفت.
با این حال با ورود به دهه 50 و افزایش درآمدهای نفتی، بودجه جاری کشور بر مدار نفت چرخید و این در شرایطی بود که این فرایند تا سال های پیروزی انقلاب ادامه داشته و طی سال های 47 تا 56 ظرفیت تولید به ترتیب به 2.13، 2.6، 2.84، 3.37، 3.82،4.53، 5.02، 5.8، 6، 5.35 و 5.88 میلیون بشکه در روز رسید، در کنار افزایش تولید، قیمت نفت نیز رشدی 4 برابری را تجربه کرد.
تداوم این سیاست در طول 20 سال پیش از انقلاب چنان رنگ و بوی نفت به بودجه داده بود که پس از انقلاب دولت های مختلف اگرچه هر کدام به نحوی تلاش کردند تا نفت را از بودجه جدا کنند اما در عمل پیروز نبودند.
البته در دولت اصلاحات، تلاش شد تا با ایجاد صندوق ذخیره ارزی بخشی از درآمد نفتی در این صندوق پس انداز شود تا کشور در برابر نوسانات قیمت نفت خود را بیمه کند اما در دولت های نهم و دهم و با وجود تجربه نفت 100 دلاری، نه تنها پولی به صندوق واریز نشد بلکه دارایی پیشین نیز خرج شد.
این موضوع افزایش وابستگی به درآمدهای نفتی را دامن زد. آمارها نشان می دهد وابستگی به نفت در بودجه دولت های نهم و دهم فرایند افزایشی داشته است. این دولت در سال 85 (اولین سالی که بودجه توسط این دولت تدوین شد) وابستگی به نفت 32 درصد بود. این رقم تا سال 90 به 48 درصد افزایش پیدا کرد. این در شرایطی بود که در سال 90 و 91 قیمت نفت جهش ناگهانی را تجربه کرد.
اگرچه تا سال 92 این رقم کاهش پیدا کرد اما همچنان بالای 40 درصد از بودجه توسط درآمدهای نفتی تامین می شد. وابستگی بودجه در سال 92 به 41 درصد رسید.
روی کار آمدن دولت تدبیر و امید با تحریم ها علیه صنعت نفت ایران و کاهش شدید قیمت نفت تا زیر 30 دلار در هر بشکه همراه بود و دولت باید دخل و خرج خود را بر اساس درآمدهای پایین نفت تدوین می کرد.
از همین رو نقش نفت در بودجه سال 93 به 35 درصد کاهش پیدا کرد. در سال بعد از آن ایران پیروز شد وارداتی کمتر از صادرات به ثبت برساند و تراز تجاری را مثبت کند.
این فرایند حتی در شرایط برجام نیز ادامه داشت تا آنجا که وابستگی بودجه به نفت حتی در شرایط گشایش اقتصادی و افزایش صادرات نیز با کاهش همراه شد. در سال 95، سهم نفت در بودجه 25 درصد بود.
حتی پس از خروج آمریکا از برجام و فشارهای اقتصادی، بازهم سهم نفت از بودجه کمتر شد تا آنجا که به گفته حسن روحانی در بودجه سال پیش، اتکای ما به نفت 9.9 بود و برای اولین بار است که در طی چهار سال 40 سال گذشته وابستگی ما به نفت تک رقمی شده است.
از آنجا که یکی از مهم ترین شعارهای دولت از ابتدای سال جاری و در جریان ارائه چارچوب اصلاح ساختار بودجه، قطع وابستگی به درآمدهای نفتی بوده است. در لایحه بودجه 99 نیز درآمدهای نفتی دولت 48 هزار میلیارد تومان عنوان شده است که کمتر از 10 درصد کل بودجه عمومی (484 هزار میلیارد تومان) را شامل می شود. از این رو دولت معتقد است میزان وابستگی به درآمد حاصل از فروش نفت در بودجه 99 به کمترین میزان در طول دهه های اخیر رسیده است.
رئیس جمهوری تاکید کرده که در این هفت سال، وضعی ایجاد شد که صادرات غیرنفتی کشور بر صادرات نفتی آن، پیشی گرفت که این مهم از زمان دولت مرحوم مصدق بی سابقه بود.
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور پیشتر گفته بود آن چه در بودجه سال 1399 دیدیم هم در منابع و هم در مصارف آن، اصلاحاتی که در طرح اصلاح ساختاری مورد توجه بود را لحاظ کردیم. به این ترتیب که منابع بودجه 1399 کمترین وابستگی را به نفت دارد به طوری که می توانیم بگوییم بودجه جاری مطلقا به نفت وابستگی ندارد.
این نکته از آن جهت اهمیت دارد که نوسانات قیمت نفت شرایط بودجه عمومی کشور را نیز متاثر می کند در نتیجه صادرات نفت همچون گذشته نمی تواند یک منبع پایدار عمده و با ثبات برای تامین هزینه های دولت مورد توجه باشد و دولت باید یا ظرفیت صادرات نفت را افزایش دهد و نفت و گاز را به درآمد عمده ارزی خود تبدیل کند و یا با ایجاد فضای کسب و کار مناسب و خصوصی سازی و تقویت بخش خصوصی، زمینه افزایش اقتصادیات ها و گسترش پایه اقتصادیاتی را فراهم آورد. عملکرد دولت امید از انتخاب راهکار دوم حکایت دارد.
منبع: ایرنا