خبرنگاران بیماران دیابتی روزه دار قند خونشان را مرتب اندازه گیری نمایند
به گزارش ایپتن، ساری - خبرنگاران - فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی بابل با اظهار این که بیماران دیابتی با نظر پزشکشان می توانند روزه بگیرند ، گفت که این دسته از افراد حتما باید قند خونشان را در طول روز چندین بار اندازه گیری نمایند.
دکتر ندا مفتاح روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرنگاران اضافه نمود : اندازه گیری قند خون برای بیماران دیابتی نوع یک و نوع 2 که تحت درمان انسولین هستند ، بسیار لازم است .
وی شرح داد : آنچه که بیماران دیابتی باید توجه داشته باشند این است که پس از اندازه گیری قند خون ، چنانچه میزان آن کمتر از 70 میلی گرم در دسی لیتر و یا بیش از 300 میلی گرم در دسی لیتر باشد، بلافاصله باید به روزه داریشان انتها دهند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل همچنین بر ضرورت پیروی دیابتی ها از رژیم غذایی سالم تاکید نمود و گفت : در طول ماه مبارک رمضان، تغییرات عمده ای در الگوی تغذیه ای افراد ایجاد می شو و بیشتر مشکلاتی که برای سلامت فرد روزه دار بروز می نماید نتیجه رژیم غذایی نامناسب یا پرخوری و کم خوابی است.
وی اضافه نمود : برای بیماران دیابتی ، رژیم غذایی در ماه رمضان باید به گونه ای باشد که تغییرات بارزی در وزن بیمار ایجاد نکند. البته کاهش دریافت کالری و تغییر شیوه زندگی در ماه مبارک رمضان بخصوص در افراد دیابتی دارای اضافه وزن می تواند بسیار مفید واقع شده و با کاهش وزن آنها کنترل دیابت بیمار نیز آسانتر گردد.
رژیم غذایی سبک
دکتر مفتاح گفت : با استفاده از هرم راهنمای غذایی، پنج گروه اصلی شامل نان و غلات، میوه، سبزی ها، گوشت و لبنیات باید در برنامه غذایی فرد روزه دار گنجانده شوند لذا استفاده از یک رژیم غذایی سبک حاوی مواد غذایی با اندکس گلیسمیک پایین که قند خون را به آهستگی افزایش می دهند از جمله مواد غذایی حاوی پروتئین، نان سبوسدار ،غلات کامل، حبوبات، سبزی ها و میوه ها به هنگام سحر توصیه می گردد.
وی اضافه نمود : میوه ها و سبزی ها علاوه بر تأمین ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج بدن به علت دارا بودن فیبر فراوان و ذخیره کردن آب در خود، مانع بروز یبوست شده و احساس تشنگی در طول روز را نیز از بین می برند.
این فوق تخصص غدد درون ریز گفت: نوشیدن حداکثر یک تا 2 لیوان آب هنگام سحر کافی است و باید از نوشیدن چای، قهوه، نوشابه های گازدار اجتناب گردد و مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب ، ادویه ها و ترشیجات به علت ایجاد اختلال در هضم و سوزش سر دل باید محدود شوند.
وی با تاکید بر این که اجتناب از پرخوری در وعده غذایی سحری، مانع بروز کسالت و خواب آلودگی در طول روز می گردد؛ اضافه نمود : افطاری نیز باید ابتدا با مصرف چای کمرنگ، شیر و حداکثر 1تا 2 عدد خرما آغاز گردد و پس از آن مواد غذایی کم چرب ، سبزی های آب پز، حلیم بدون روغن ، انواع سوپ، تخم مرغ آب پز که زودتر هضم می شوند؛ توصیه می گردد ولی غذاهای پرچرب ، آش رشته و ماکارونی توصیه نمی شوند.
دکتر مفتاح با اعلام این که نوشیدن مایعات، خوردن میوه و مصرف آجیل در فاصله بین افطار تا سحر مفید است ، بیان داشت: به منظور اجتناب از افزایش وزن و افزایش قند، مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا، بامیه، شله زرد، حلوا، نوشابه های شیرین و غیره که در ماه مبارک رمضان مرسوم است ، هنگام سحر و افطار جایز نیست.
وی اضافه نمود : نکته اساسی در این خصوص آن است که برنامه ریزی برای کنترل دیابت و عوارض احتمالی در طی روزه داری برای تمام افراد دیابتی یکسان نیست و بر حسب شرایط بیمار می تواند متغیر باشد.
منبع: ایرنا