نفتالان؛ شهری در جمهوری آذربایجان که به نفت درمانی معروفیت دارد
به گزارش ایپتن، سالانه 15 هزار نفر به شهر کوچک نفتالان در جمهوری آذربایجان سفر می نمایند تا از خواص درمانی نفت خام این منطقه بهره منده شوند.
از زمانی که اولین چاه نفت دنیا در جمهوری آذربایجان حفر شد، این کشور برترین بهره را از طلای سیاه خود برده است. اکنون که بیش از 170 سال از کشف نفت در این سرزمین می گذرد، نفت خام سبک همچنان ارزشمندترین منابع طبیعی آن به شمار می رود؛ اما در شهر کوچک نفتالان که در فاصله 320 کیلومتری غرب باکو در دامنه رشته کوه قفقاز کوچک واقع است، نوعی نفت خام محلی و غیرعادی به نام نفتالان (Naftalan)، صدها سال است که گردشگران زیادی را به اینجا می کشاند.
نفت خام یادشده به قدری غلیظ است که نمی توان از آن برای مصارف تجاری و سوخت استفاده کرد؛ اما گفته می گردد، خواص درمانی دارد و به همین جهت، مردم از قدیم در آن حمام می نمایند و طی سال های اخیر، حمام نفت در نفتالان دوباره احیا شده است. با ادامه این مقاله از خبرنگاران همراه باشید تا اطلاعات بیشتری از این حمام نفت جالب در اختیارتان قرار دهیم.
در سال 1926 در این شهر اقامتگاه های تفریحی تأسیس شد. این اقامتگاه ها در دوران اتحاد جماهیر شوروی و در روزگاری راه اندازی شدند که آمادگی جسمانی از محبوبیت زیادی در بین عموم برخوردار بود. طی سال های اخیر، در فصل های بهار و پاییز، نفتالان به اوج شلوغی خود می رسد و هتل ها و اقامتگاه ها با ازدحام مهمانانی از سراسر دنیا روبرو می شوند.
برای سفر به جمهوری آذربایجان به صورت هوایی می توانید مقرون به صرفه ترین بلیط هواپیما از فروشنده های معتبر را در خبرنگاران پیدا نموده و سفر خود را برنامه ریزی کنید.
سالانه بیش از 15 هزار نفر به اینجا می آیند تا در نفت خامی حمام نمایند که محلی ها به آن خون غلیظِ زمین می گویند. نفت نفتالان برای درمان بیش از 70 بیماری پوستی، استخوانی و مفاصل معروفیت دارد. همین طور به عنوان یک ماده ضدعفونی نماینده، ضدالتهاب و حتی ماده ای بی حس نماینده نیز به کار می رود.
با وجود پژوهش های اخیر، مردم محلی از دیرباز از خواص درمانی نفت نفتالان باخبر بوده اند؛ با این حال، اکنون به خوبی ثابت شده است که نفت خام این منطقه برای درمان بیماری های سیستم عضلانی اسکلتی ، پوستی، بیماری های زنان و به ویژه درمان روماتیسم، تأثیر مثبتی دارد.
اولین اسناد مربوط به خواص درمانی نفت نفتالان به سده ششم هجری باز می گردد؛ دوره ای که نظامی گنجوی، شاعر پارسی گوی در نوشته های خود از نفت خامی صحبت کرد که از طریق کاروان های تجاری به کشورهای همسایه صادر می شد. بنا بر بعضی متون، خواص درمانی نفت خام نیز به صورت تصادفی کشف شده است؛ نظیر اینکه، روزی شتری بیمار می گردد و از کاروانش جا می ماند. شتر وارد یک حوضچه نفت خام می گردد و هنگامی که کاروانیان پس از چند هفته از آنجا عبور می نمایند، شتر را در صحت و سلامت کامل می بینند.
مارکو پولو، دنیاگرد مشهور ایتالیایی نیز در قرن هفتم هجری در سفرنامه خود نوشت که نفت برای درمان بیماری های پوستی در شتر و همین طور مقاصد دیگر به کار می رود و به همین جهت مردم از نقاط دوردست به این منطقه می آیند.
وجه تمایز نفتالان با سایر نفت ها در چیست؟ خاصیت معجزه آسای نفتالان بیشتر به علت غلظت بسیار بالای حدود 50 درصدی نفتالین است. نفتالین، هیدروکربنی است که از مواد اصلی در ساخت صابون های زغال سنگ است. این نوع صابون ها برای درمان عارضه های پوستی مانند صدفک و اگزما به کار می روند. نفتالین به عنوان دفع نماینده بید نیز کاربرد دارد.
در اقامتگاه های تفریحی نفتالان، قبل از اینکه معالجه بیماران شروع گردد، بیماران چک آپ کامل می شوند. نفت درمانی به هیچ وجه برای بیماران مبتلا به عارضه های قلبی و عروقی، بیماری های سیستم عصبی و همین طور کسانی که در حال معالجه سرطان هستند، توصیه نمی گردد. پس از انجام آزمایش های خون، سونوگرافی و استنشاق، در صورتی که بیماران مسئله ای نداشته باشند، می توانند راهی اولین نفت درمانی یا همان حمام نفت خود شوند. بسته به بیماری و تجویز پزشک، نفت درمانی می تواند به صورت موضعی یا عمومی باشد. میانگین سنی بیماران نیز حدود 40 سال است؛ با این حال، بچه ها بالای 6 سال نیز مجاز به نفت درمانی هستند.
با وجودی که هنوز هیچ ارتباطی بین درمان با نفت و سرطان کشف نشده است؛ اما بعضی از سازمان های بهداشتی مانند مرکز دنیای تحقیقات سرطان و سازمان بهداشت دنیای، نفتالین را به عنوان یک ماده بالقوه سرطان زا دسته بندی نموده اند؛ هرچند مسئولان اقامتگاه های تفریحی نفتالان، با استناد به نزدیک به 1500 تحقیق علمی و 270 سرانجام نامه ای که در این خصوص تهیه شده اند، نفت درمانی را بی ضرر دانسته اند و اذعان دارند که خواص درمانی نفت خام به لحاظ علمی ثابت شده اند. شاید شما هم به این فکر نموده باشید که استحمام در نفت خام چطور است؟ باید بگوییم بسیاری از بیمارانی که در نفت خام حمام نموده اند، استحمام در نفت خام با دمای 39 درجه سانتی گراد را شبیه به شکلات داغ دانسته اند.
نفت خام، بوی چندان نامطبوعی ندارد؛ اما افراد زیادی از بوی آن فراری هستند. با این حال، بعضی از مهمانان اقامتگاه های تفریحی نفتالان ترجیح می دهند، بوی نامطبوع گوگرد را تحمل نمایند؛ اما درمان شوند. هر نوبت حمام نفت، حدود 10 دقیقه طول می کشد و دوره های نفت درمانی هم بنا بر شرایط هر بیمار از سه روز تا سه هفته متغیر است.
در همین حال، ممکن است بسته به نظر پزشک معالج، بیمار در وان پر یا نیمه پر نفت قرار بگیرد. چنانچه برای کسی حمام کامل توصیه نگردد، نفت می تواند به صورت موضعی در محل موردنظر مالیده گردد. مهمانان به هیچ وجه اجازه ندارند، به تنهایی حمام نفت بگیرند؛ هرچند به علت لغزنده بودن حمام نفت، این کار امکان پذیر نیست.
پس از سرانجام هر نوبت نفت درمانی، بدن بیماران با برس مخصوصی پاک می گردد و سپس باید دوش بگیرد. همان طور که حدس می زنید، پاک کردن بدن از نفت و به خصوص از بین بردن بوی آن، احتیاج به شستشو و تمیزکاری زیادی دارد. واکنش بیشتر بیماران به نفت درمانی معمولا خستگی است، به همین جهت به بیماران توصیه می گردد پس از حمام نفت، حداقل 40 دقیقه استراحت نمایند.
در اقامتگاه های تفریحی نفتالان به جز حمام های نفت، امکانات بسیار زیاد دیگری نیز برای رفاه حال مهمانان فراهم شده است و بر حسب برنامه های درمانی خود می توانند از فیزیوتراپی، ماساژهای آبی، پارافین درمانی و هیدرو ماساژ (ماساژ با دوش آب) نیز بهره مند شوند. همین طور آن ها می توانند از سونا در بشکه سدر نیز بهره ببرند که گفته می گردد خاصیت افزایش سوخت وساز بدن پس از نفت درمانی را تقویت می نماید. یک سالن ورزشی، استودیوهای یوگا و پیلاتس، استخر روباز، ماساژ در فضای باز، ویتامین بار و اتاق چای نیز در اقامتگاه های تفریحی نفتالان وجود دارد.
گفته می گردد، بیماران پس از حدود یک ماه می توانند نتایج نفت درمانی را به خوبی ملاحظه نمایند؛ اما بعضی بیماران گفته اند که تنها پس از سه نوبت حمام با نفت، شاهد نتایج مثبت آن بوده اند. اگر از خودتان می پرسید، چه اتفاقی برای نفت پس از حمام می افتد؟ باید بگوییم که بعد از هر حمام، نفت به یک مخزن بزرگ منتقل می گردد و پس از تصفیه، برای حمام های بعدی مورد استفاده قرار می گیرد.
منبع: کجارو / edition.cnn.com