طرز تهیه ماست یونانی با رعایت این 16 نکته مثل بازاری میشه!
به گزارش ایپتن، ماست یونانی از محبوب ترین است که بافت آن به مراتب خامه ای تر، لطیف تر و غلیظ تر از ماست معمولی است. شما می توانید ماست یونانی پرچرب یا کم چرب را به راحتی و با استفاده از مواد در دسترس در منزل درست نموده و آن را برای تهیه انواع غذا، انواع پیش غذا، انواع دسر و شیرینی، انواع سس، صبحانه و میان وعده به کار ببرید. اگر می پرسید، طرز تهیه ماست یونانی چیست؟ با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه ماست یونانی پر چرب و کم چرب را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه ماست یونانی در یک نگاه
برای تهیه ماست یونانی پرچرب، ابتدا مواد یخچالی مانند شیر، خامه و ماست استارتر را به مدت نیم ساعت در دمای محیط قرار دهید تا به دمای محیط برسند. سپس، شیر و خامه را مخلوط کنید، روی حرارت ملایم به مدت 5 الی 10 دقیقه بجوشانید و پس از آن، اجازه دهید تا خنک گردد و دمای آن به 43 الی 45 درجه سانتی گراد برسد.
در ادامه، ماست استارتر را با اندازهی شیر ولرم مخلوط نموده و به آرامی به شیر و خامه اضافه کنید. قابلمه را بپوشانید و در جای گرم به مدت 8 الی 10 ساعت نگهدارید تا ماست ببندد. سپس، ماست را به مدت 3 الی 4 ساعت در یخچال استراحت دهید. برای صاف کردن ماست یونانی خانگی، آن را در کیسه تنظیف بریزید و چند ساعت در یخچال قرار دهید تا آب اضافی جدا گردد و در نهایت ماست غلیظ و خامه ای را در ظرف دربسته نگهداری کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه ماست یونانی پرچرب و کم چرب ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه ماست یونانی پر چرب
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
شیر (پرچرب و تازه) | 1 لیتر |
خامه پرچرب (با چربی 25 درصد یا بالاتر) | 100 الی 200 میلی لیتر |
ماست ساده پرچرب و بدون افزدونی (به عنوان مایه یا استارتر) | 2 قاشق غذاخوری |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 45 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه ماست یونانی خانگی: 12 الی 20 ساعت
مراحل طرز تهیه ماست یونانی پر چرب
طرز تهیه ماست یونانی پر چرب و کم چرب به عنوان یک ماست لطیف با بافت خامه ای با استفاده از مواد در دسترس به راحتی در منزل قابل انجام است.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه ماست یونانی پرچرب، ضروری است مواد یخچالی مانند خامه، شیر و ماست را به مدت 30 دقیقه بیرون از یخچال در فضای آشپزخانه قرار دهید تا به دمای محیط برسند. توجه داشته باشید، خصوصا اگر ماست استارتر (2 قاشق ماستی که به عنوان مایه بعدا به شیر اضافه می کنید) خیلی سرد باشد، ممکن است باکتری های مفیدش به سختی فعال شوند. در نتیجه، ماست یونانی شما نمی بندد یا خیلی ترش و شل می گردد.
در صورت تمایل، برای خرید خامه، شیر و انواع ماست از جمله ماست یونانی می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: شیر و خامه را بجوشانید
در این مرحله از طرز تهیه ماست یونانی در خانه، شیر و خامه را در قابلمه مناسبی (استیل یا لعابی) بریزید و به خوبی هم بزنید تا کاملا ترکیب شوند. سپس، این قابلمه را روی حرارت میانه قرار دهید تا مخلوط شیر و خامه شروع به جوشیدن کند.
پس از آن که این مایع شروع به حباب زدن و بالا آمدن کرد، حرارت را ملایم کنید و اجازه دهید این ترکیب برای 5 الی 10 دقیقه بجوشد. با انجام این کار، آب اضافی شیر تبخیر شده و ماست یونانی شما سفت تر و خامه ای تر می گردد. بعلاوه، مواد مصرفی شما کاملا استریل می شوند. توجه داشته باشید، در طول این مدت باید ترکیب شیر و خامه را پیوسته هم بزنید تا خامه ته نگیرد و نسوزد.
مرحله سوم: مخلوط شیر و خامه را خنک کنید
پس از گذشت این مدت، حرارت را خاموش کنید و قابلمه حاوی شیر و خامه جوشیده را برای چند دقیقه کنار بگذارید تا کمی خنک گردد و دمای آن به حدود 43 الی 45 درجه سانتی گراد برسد. برای اندازه گیری این دما بهتر است از دماسنج مخصوص آشپزی بهره ببرید. اگر به دماسنج آشپزی دسترسی ندارید، می توانید نوک انگشت خود را در شیر بزنید؛ شیر باید به اندازه ای گرم باشد که انگشت شما را نسوزاند؛ اما گرم باشد.
مرحله چهارم: ماست استارتر را اضافه کنید
حالا 2 قاشق غذاخوری ماست پر چرب با کیفیت و بدون افزودنی را در ظرف کوچکی بریزید و با اندازه کمی شیر ولرم (نصف لیوان فرانسوی دسته دار) مخلوط کنید. این ترکیب را با همزن دستی به خوبی هم بزنید تا روان گردد. سپس، این مایه ماستی را به قابلمه حاوی شیر و خامه جوشیده اضافه کنید. این مواد را به آرامی هم بزنید تا ساختار پروتئینی ماست آسیب نبیند و بافت کاملا یکنواختی ایجاد گردد.
برای خرید ماست پر چرب می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: مایه ماست یونانی را در جای گرم نگه دارید
در این مرحله از طرز تهیه ماست یونانی در منزل، درب قابلمه حاوی مایه ماست یونانی را ببندید و قابلمه را به خوبی در حوله یا پتو بپیچید؛ به طوری که همه قسمت های قابلمه به جز زیر آن پوشیده گردد.
سپس، این قابلمه را به مدت 8 الی 10 ساعت در مکانی گرم و دور از دسترس قرار دهید. در طول این مدت، قابلمه به هیچ عنوان نباید حرکت کند تا ماست یونانی به خوبی ببندد. اگر مدت زمان تخمیر را بیشتر در نظر بگیرید، ممکن است ماست خانگی شما ترش مزه گردد. توجه داشته باشید، در این مدت اصلا نباید درب این قابلمه را باز کنید.
مرحله ششم: ماست یونانی بسته شده را استراحت دهید
پس از گذشت این مدت، مطمئنا ماست یونانی خانگی شما به خوبی بسته شده است. بنابراین، وقت آن است که قابلمه حاوی ماست را برای 3 الی 4 ساعت در یخچال بگذارید تا استراحت کند، خنک گردد و کاملا خودش را بگیرد.
مرحله هفتم: کیسه پارچه ای را آماده کنید
حالا، کیسه پارچه ای مناسب از جنس تنظیف را روی سبد آبکش قرار دهید و کل این مجموعه را درون یک ظرف گود بگذارید؛ به گونه ای که آب اضافی ماست در این ظرف گود جمع گردد.
مرحله هشتم: ماست یونانی پر چرب را صاف کنید
در این مرحله از طرز تهیه ماست یونانی خانگی، ماست استراحت نموده و سرد شده را داخل کیسه تنظیف بریزید و آن را همراه با سبد و ظرف زیرین برای 3 الی 5 ساعت (بسته به اندازه سفتی دلخواه) طوری داخل یخچال قرار دهید که آب ماست کم کم از کیسه خارج گردد و داخل ظرف گود بریزد.
در صورت تمایل، می توانید این کیسه را جایی داخل یخچال آویزان کنید؛ در این صورت نیز حتما باید یک ظرف گود را زیر کیسه قرار دهید. توجه داشته باشید، هرچه زمان صاف کردن بیشتر باشد، بافت ماست یونانی سفت تر و مشابه پنیر خامه ای خواهد شد.
مرحله آخر: ماست یونانی خانگی را در ظرف دربسته بریزید
پس از گذشت زمان لازم، ماست یونانی پر چرب با بافت ابریشمی در کیسه باقی می ماند. این ماست سفت و خوشمزه را با یاری یک قاشق تمیز داخل ظرف دربسته بریزید و در یخچال نگهداری کنید. شما می توانید این ماست یونانی لطیف را با انواع غذا سرو نموده یا برای تهیه بسیاری از انواع پیش غذا، غذاهای مختلف، و از آن بهره ببرید.
روش تهیه ماست یونانی کم چرب
در طرز تهیه ماست یونانی کم چرب، ابتدا باید خامه را از رسپی بالا حذف کنید. به علاوه، ماست یونانی کم چرب خانگی را باید با استفاده از شیر کم چرب و ماست ساده کم چرب (استارتر) درست کنید.
توجه داشته باشید، ماست استارتر باید بدون نمک و افزودنی و حاوی باکتری زنده (پروبیوتیک) باشد. گذشته از این ها، مراحل طرز تهیه ماست یونانی رژیمی کم چرب عینا مانند همان چیزی است که در دستور بالا برایتان گفتیم.
برای خرید ماست پروبیوتیک می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه ماست یونانی به روش بازاری
- در تهیه ماست یونانی، از شیر تازه، پاستوریزه و با درصد چربی مورد نظر (کم چرب یا پرچرب) بهره ببرید.
- توصیه می کنیم از شیر معمولی پاستوریزه (نه شیر فرادما یا UHT) بهره ببرید؛ چراکه این نوع شیر ساختار بهتری برای تخمیر دارد. چنانچه از شیر محلی استفاده می کنید، ضروری است پیش از شروع فرآیند، آن را حداقل به مدت 5 دقیقه بجوشانید تا استریل گردد.
- مایه ماست (استارتر) باید از نوع ساده، بدون نمک و افزودنی بوده و دارای باکتری زنده باشد. استفاده از ماست های تجاری با قوام دهنده یا طعم دهنده توصیه نمی گردد. برای برترین نتیجه، می توانید از ماست تازه و خانگی بهره ببرید.
- پس از جوشاندن شیر، اجازه دهید دمای آن تا حدود 43 الی 45 درجه سانتی گراد کاهش یابد. دمای بالاتر موجب مرگ باکتری های مفید و جلوگیری از تخمیر خواهد شد؛ دمای پایین تر نیز منجر به ناقص شدن یا به تاخیر افتادن فرآیند بستن ماست می گردد.
- پس از افزودن مایه و تا انتها مرحله تخمیر، از جابه جا کردن ظرف حاوی ماست خودداری کنید؛ چراکه این کار منجر به آب انداختن ماست و افت کیفیت آن خواهد شد.
فوت و فن های خوشمزه شدن ماست یونانی
آیا می توانیم از شیر بدون چربی برای تهیه ماست یونانی استفاده کنیم؟
بله. در این صورت، محصول نهایی دارای بافتی غلیظ ولی سبک و مناسب برای رژیم های کم کالری خواهد بود. البته اندازه غلظت و لطافت آن نسبت به ماست پرچرب اندکی کاهش خواهد داشت.
برای درست کردن ماست یونانی پر چرب حتما باید خامه اضافه کنیم؟
خیر. افزودن خامه الزامی نیست. اضافه کردن خامه صرفا موجب افزایش چربی و بهبود لطافت ماست می گردد.
چرا ماست خانگی گاهی شل می گردد یا نمی بندد؟
موارد زیر از اصلی ترین دلایل شل شدن یا نبستن انواع ماست خانگی هستند:
- پایین بودن دمای شیر در هنگام افزودن مایه (زیر 40 درجه)؛
- ضعیف بودن مایه ماست (فاقد باکتری زنده)؛
- تکان دادن ظرف در حین فرآیند تخمیر؛
- کوتاه بودن زمان تخمیر.
ماست یونانی پس از بستن، چرا آب می اندازد؟
آب انداختن ماست یونانی ممکن است به علت هم زدن بیش از حد یا جابه جایی ظرف در حین بستن رخ دهد. برای جلوگیری از این مسئله، از حرکت دادن ظرف و دستکاری ماست در ساعات اولیه تخمیر خودداری کنید.
مدت زمان مناسب برای صاف کردن ماست یونانی چقدر است؟
مدت زمان صاف کردن، بسته به اندازه دلخواه غلظت ماست فرق دارد؛ برای مثال، اگر می خواهید به بافتی لطیف برسید، 2 الی 3 ساعت زمان کافی است. اما برای رسیدن به بافتی غلیظ و سفت (ماست یونانی اصیل) باید 5 الی 6 ساعت منتظر بمانید. توجه داشته باشید، در تمام موارد، فرآیند صاف کردن ماست باید در یخچال یا محیط خنک انجام گیرد.
چرا ماست گاهی ترش می گردد؟
ترش شدن ماست معمولا به دلایل زیر اتفاق می افتد:
- زیاد بودن مدت زمان تخمیر (بیش از 10 ساعت)
- گرم بودن دمای محیط
- استفاده از ماست ترش به عنوان استارتر
مضرات ماست یونانی چیست؟
اگرچه ماست یونانی سرشار از پروتئین، کلسیم و پروبیوتیک است، مصرف آن در بعضی شرایط ممکن است با عوارض یا محدودیت هایی همراه باشد. از این جمله، می توان به بالا بودن محتوای چربی (در نوع پرچرب) اشاره نمود که برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی مناسب نیست. از سوی دیگر، بالا بودن بار پروتئینی این ماده غذایی خوشمزه می تواند برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی زیان آور باشد.
ماست یونانی برای لاغری خوب است؟
ماست یونانی، به واسطه ویژگی های تغذیه ای خاص خود، یکی از گزینه های بسیار مناسب برای گنجاندن در رژیم های کاهش وزن محسوب می گردد. از مهم ترین ویژگی های تغذیه ای ماست یونانی، می توان به قدرت سیرکنندگی بالا (به واسطه برخورداری از پروتئین زیاد)، کالری پایین، نداشتن قند افزوده، کم بودن بار کربوهیدرات (در مقایسه با ماست معمولی) و یاری به سلامت دستگاه گوارش و کاهش نفخ اشاره نمود.
تفاوت ماست چکیده و ماست یونانی چیست؟
تفاوت ماست چکیده () و ماست یونانی در نگاه اول اندک به نظر می رسد، زیرا هر دو محصول حاصل صاف کردن ماست معمولی هستند؛ اما در جزئیات فراوری، ترکیبات تغذیه ای، بافت و کاربرد تفاوت هایی اساسی دارند. برای مثال، در تهیه ماست چکیده معمولا از شیر کامل استفاده می گردد. در حالی که ماست یونانی بسته به پر چرب یا کم چرب بودن با استفاده از شیر کم چرب، پر چرب یا بدون چربی درست می گردد. از سوی دیگر، بافت ماست چکیده معمولا خیلی سفت و گاهی حتی نزدیک به پنیر است؛ در حالی که ماست یونانی دارای بافتی غلیظ، خامه ای و یکنواخت بوده و به هیچ عنوان خشک نیست.
منبع: افق کوروش