سری ویوو X60 شاید اولین گوشی های مجهز به فناوری پیکسل شیفت باشند
به گزارش ایپتن، به تازگی یک منبع ناشناس مدعی شده پرچم داران سری ویوو X60 قرار است به فناوری پیکسل شیفت مجهز شوند. اگر این گفته حقیقت داشته باشد، این سری را باید اولین گوشی هایی بدانیم که به این فناوری جذاب مجهز می شوند.
ویوو طی چند سال اخیر عملکرد بسیار خوبی در ساخت گوشی های هوشمند داشته؛ به خصوص در بخش عکاسی و فیلم برداری که اولین بار پیشرفت چشمگیر آن را با سری X50 و با مدل پرو آن شاهد بودیم. ویوو X50 پرو از لرزش گیر اپتیکال استاندارد بهره نمی برد و به جای آن از مکانیزم گیمبالی استفاده می کرد که به گفته شرکت، با الگوبرداری از گیمبال های حرفه ای طراحی شده و به کاربر این امکان را می داد حتی در حرکت و در شرایط نوری نامساعد هم تصاویری صاف و با کیفیت ثبت کند.
به گفته ویوو، عملکرد مکانیزم گیمبالی X50 پرو به گونه ای است که لنز را بر خلاف حرکت و لرزش دست می چرخاند. به همین خاطر، دوربین حین عکاسی کاملا ثابت می ماند. همچنین لرزش گیر گیمبالی X50 پرو زاویه چرخش و محدوده ضد لرزش بزرگتری از نمونه های اپتیکال در دیگر گوشی ها دارد. حالا اما به نظر می رسد یک فناوری جذاب دیگر در سری گوشی های جدید این شرکت به کار گرفته خواهد شد که پیکسل شیفت نام دارد.
اگر تا به امروز با این نام در گوشی های هوشمند روبرو نشده اید حق دارید؛ چرا که پیش از این غالبا پیکسل شیفت را در دوربین های DSLR شاهد بودیم، نه در گوشی های هوشمند. حال جالب اینجاست که ویوو X60 و دو مدل پرو و پرو پلاس از آن در حال حاضر در چین معرفی شده اند اما خبری از تجهیز آن ها به چنین فناوری را نشنیده بودیم. مدل چینی X60 پرو از پردازنده اگزینوس 1080 استفاده می کند و گفته می شود مدلی که ویوو قصد دارد راهی بازار جهانی کند، از اسنپدراگون 870 بهره خواهد برد (مدل پرو پلاس به پردازنده اسنپدراگون 888 مجهز می شود). بنابراین در رویداد 22 مارس که در واقع فردا رخ می دهد، باید انتظار خبرهای هیجان انگیزی را داشته باشیم.
می پردازیم به فناوری پیکسل شیفت. اگر نمی دانید این فناوری چیست و چه کمکی به گوشی ها در عکاسی می کند باید بگوییم در پیکسل شیفت همان طور که از نامش پیداست، سنسور دوربین در چهار جهت به صورت افقی به اندازه یک پیکسل حرکت می کند. هر باری هم که سنسور حرکت می کند، گوشی یک تصویر را ثبت می کند و با ترکیب هر چهار تصویر ثبت شده در مجموع، یک تصویر با چهار برابر جزئیات بیشتر به ثبت می رسد.
بر خلاف نمایشگر که هر پیکسل از ساب پیکسل های متعددی بهره می برد، در سنسور دوربین های دیجیتال از الگوی بایر استفاده شده. به این معنا که هر پیکسل یک رنگ خاص را می بیند. رنگ های قرمز، آبی و سبز در معمولا در یک الگوی بایر در کنار یکدیگر قرار می گیرند و یک صفحه سه رنگی را مطابق شکل زیر تشکیل می دهند. اما این ترتیب قرارگیری یک مشکل بسیار بزرگ دارد و آن هم پوشش رنگ هاست.
اگر به تصویر نگاه کنید می بینید که 50 درصد صفحه را رنگ سبز و دو رنگ قرمز و آبی هم هر کدام 25 درصد را تشکیل می دهند چرا که چشم انسان حساسیت بیشتری به رنگ سبز دارد. برای جبران خلا بوجود آمده از عملیات درون یابی استفاده می شود اما خب نتیجه نهایی خیلی دقیق نخواهد بود. در تصویر بالا می توانید نحوه انجام عملیان درون یابی را که demosaicing (فرایند تولید پیکسل جدید) نام دارد مشاهده کنید.
اما برای انجام بدون نقص این فرایند یک راه دیگر هم وجود دارد و آن، حرکت دادن سنسور است که طی آن هر پیکسل در یک لحظه به بالا و پایین و طرفین حرکت می کند. بدین ترتیب سنسور قادر خواهد بود خلا به وجود آمده در روش ابتدایی که در بالا به آن اشاره شد را پر کرده به صورت 100 درصدی، تمام رنگ ها را تحت پوشش قرار دهد. شما عزیزان می توانید فرایند اجرا شده طی این فناوری را در تصویر زیر مشاهده کنید.
البته گوگل هم از این فناوری در گوشی پیکسل 3 استفاده کرده بود اما نه به شکلی که در اینجا به آن پرداختیم. پیکسل 3 برای پیاده سازی این فرایند به لرزش و تکان طبیعی خود دست (نقطه مقابل لرزشگیر اپتیکال) وابسته بود تا باعث تغییر حرکت سنسور شود. بدین ترتیب چندین تصویر در لحظه ثبت می شد و در نهایت به لطف الگوهای پردازش نرم افزاری تصویر که گوگل در آن استاد است، تصاویر ثبت شده با هم ترکیب می شدند و یک تصویر بسیار باکیفیت به ثبت می رسید.
به نظر می رسد ویوو برای انجام این کار روش کاملا متفاوتی را به نسبت گوگل در پیش خواهد گرفت و بار دیگر دست به دامن سیستم گیمبالی خواهد شد که بسیار دقیق تر از حرکت دست عمل می کند. جزئیات پیرامون این موضوع قطعا فردا بیشتر تعیین خواهد شد اما با توجه به آنچه که در اختیار داریم، به نظر می رسد ویوو X60 طی این تکنیک، 8 تصویر خام ثبت می کند، یکی از آن ها را به عنوان تصویر نهایی در نظر گرفته و با استفاده از جزئیات 7 تصویر دیگر، ضعف های تصویر نهایی را برطرف می کند. در نتیجه این کار، یک تصویر به دست می آید که هر پیکسل آن طبیعی ترین شکل از رنگ را به نمایش می گذارند و جزئیات بسیار بالایی هم خواهد داشت.
خبر خوب اینجاست که به گفته منبع، احتمالا هر چهار گوشی از سری ویوو X60 از فناوری جذاب پیکسل شیفت بهره می برند. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که پیکسل شیفت در ساده ترین شکل خود به ثبت تنها 4 تصویر در لحظه و ترکیب آن ها نیاز دارد در حالی که ویوو می خواهد این فرایند را به کمک 8 تصویر انجام دهد که قطعا نتیجه نهایی بهتر خواهد بود. (برخی از دوربین ها حتی 25 تصویر ثبت می کنند). علاوه بر این ها، با ثبت 8 تصویر، فرایند رندر ساب پیکسل ها هم به کار گرفته می شود که باعث افزایش وضوح تصویر نهایی و در نتیجه بهبود کیفیت زوم دیجیتال خواهد شد.
اگر درک فناوری پیکسل شیفت از طریق تصاویر بالا برایتان مشکل است، می توانید ویدیوی زیر را که سونی در رابطه با این قابلیت در دوربین آلفا 7R IV منتشر کرده مشاهده کنید. توضیحات مربوط به این فناوری از ثانیه 30 به بعد به نمایش در می آید.
به خاطر داشته باشید که پیکسل شیفت یک پدیده کاملا متفاوت به نسبت سنسور شیفت است. سنسور شیفت یک نوع تکنیک لرزشگیر برای جلوگیری از لرزش دست حین عکاسی است که در آیفون 12 پرو مکس و به جای لرزشگیر اپتیکال تصویر بکار گرفته شده.
منبع: GSMArena
منبع: دیجیکالا مگ