تائید طرح احیا و مرمت بازار فرش مشهد در شورای فنی میراث فرهنگی خراسان رضوی
به گزارش ایپتن، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی از تایید طرح احیا و مرمت بازار فرش مشهد در شورای فنی استان خراسان رضوی اطلاع داد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، ابوالفضل مکرمی فر با اعلام این خبر اضافه نمود: بازار فرش مشهد یکی از عناصر هویتی شهر مشهد است که همیشه رعایت ملاحظات تاریخی این مجموعه مد نظر بوده است و اکنون نیز طرح باززنده سازی آن بر مبنای این الزامات تهیه شده است.
وی ادامه داد: برای آنالیز طرح از دکتر تقی زاده اصل، مجری طرح بازسازی و احیای بازار تبریز دعوت شد و در این جلسه از نظرات این پیشکسوت مرمت میراث فرهنگی بهره مند شدیم.
مکرمی فر گفت: در جلسه شورای فنی میراث فرهنگی، کارشناسان معماری، کارشناسان حفظ و مرمت آثار تاریخی نظرات خود را درباره طرح مرمت و احیای بازار ارائه کردند و پس از جمع بندی نظرات و بهره گیری از این نظرات طرح به تصویب رسید.
وی تاکید نمود: حفظ هویت این اثر تاریخی مهم ترین دغدغه و رویکرد طرح است که با همکاری و تعامل مالکان، شهرداری و نظارت میراث فرهنگی انجام خواهد شد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی اظهار کرد: مشاور طرحی را برای احیا و مرمت گام به گام تهیه نموده است که اگر چه قرار بود ابتدا یک دهنه از مغازه به عنوان الگو مرمت گردد و سپس به دیگر بخش های بازار تسری پیدا کند اما خود مالکان متقاضی مرمت مغازه های شان و دهنه مقابل مغازه شان شده اند.
بازار فرش مشهد، خیابان شهید اندرزگو یا همان خسروی نو سابق را به مجموعه حرم مطهر رضوی متصل می نماید، بازار بزرگ که در امتداد این بازار بوده است در زمان شاهرخ تیموری، همزمان با ساخت مسجد گوهرشاد ساخته شده و این اثر نیز به عنوان یک اثر فرهنگی-تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
بازار فرش فروش ها قسمت کوچکی از بازار بزرگ محسوب می شده که قلب مالی شهر مشهد در آن می تپیده است، این بازار در دوره تیموریان احداث شده و در دوره صفویه از رونق خاصی برخوردار بوده است .
متاسفانه قسمت های زیبایی از بازار بزرگ که مربوط به دوره تیموریان و صفویان است در تخریب های گسترده سال 1347 تا 1356 نابود و تیمچه ها و سوق ها به فراموشی سپرده شد.
بخش باقیمانده نیز که شامل بخش بازار کفشفروشها بود قبلا در گسترش حرم نیز تخریب شد. هم اکنون بازار قالیفروش ها و بازار سرشور بخش باقیمانده این مجموعه عظیم فرهنگی و هویتی شهر مشهد می باشد که متاسفانه در طرح های توسعه عمران شهری با بی مهری روبرو و قسمتی از آن درتخریب واقع شده است.
تا چند سال گذشته این بازار با مجموعه ای از دکانها و غرفه های کوچک با نمای آجری و سنتی و مسافرخانه ها و مهمانپذیر متعدد فعال بود .
این بازار که بنای آن سنتی و گنبدی شکل باخشت ساخته شده بود بعد از آتش سوزی وسیعی که در دهه 40 در آن روی داد دوباره با هزینه فرش فروش ها اما با پوششی شیروانی ساخته شده و همچنان از بازارهای سنتی مشهد است که خاص فرش و قالی های دستی است.
منبع: میراث آریا