بازگشت 1783 لوح هخامنشی به میهن

به گزارش ایپتن، چهارمین مرحله گل نبشته های باروی تخت جمشید شامل 1783 لوح هخامنشی از موسسه شرق شناسی آمریکا امشب هشتم مهر 1398 تا ساعتی دیگر به کشور بازمی گردد.

بازگشت 1783 لوح هخامنشی به میهن

به گزارش خبرنگار خبرنگاران، دکتر علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره بازگشت این آثار گفت: با پیگیری های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و با همکاری معاونت حقوقی ریاست جمهوری، پایان 1783 لوح هخامنشی بازگردانده شد.

او اضافه نمود: تاکنون در سه مرحله در سال های 1327 (179 قطعه)، 1329 (37هزار قطعه) و 1383 (300 قطعه) بخش هایی از این مجموعه به ایران بازگردانده شده است، اما بازگشت محموله چهارم با حواشی زیادی همراه بود و در سال 2004 تبدیل به موضوع حکم دادگاه دارایی های کشف شده در دادگاه بخش شمالی الینویز ایالت متحده شدند که شاکیان به دنبال توقیف اموال دولتی ایران بودند تا دادگاه را قانع کنند حکم پرداخت غرامت را به نفع آن ها و علیه دولت ایران قبل از دعوی ارائه دهند.

دکتر مونسان ادامه داد: در بخشی از رسیدگی اداری مربوط به حکم احضار دادگاه دانشگاه شیکاگو به دادگاه ایالت تأکید کرد که آثار تخت جمشید در امان است و این که دانشگاه شیکاگو تا زمانی که مراحل رسیدگی حکم دادگاه معین نشده اشیا را به ایران بازنمی گرداند، مگر اینکه توسط دادگاه ایالت اجرا شده یا مجوز داده شود.

او شرح داد: در 27 مارس 2014 دادگاه ایالتی درخواست طرح دعوی خلاصه قضاوت هایی که توسط جمهوری اسلامی ایران و موسسه شرق شناسی ارائه شده بود را پذیرفت و هیچ پایه و اساس قانونی را برای توقیف آثار تخت جمشید پیدا نکرد. قضاوت به نفع ایران و موسسه شرق شناسی شیکاگو صادر شد و شاکیان این قضاوت را برای تجدیدنظر به دادگاه تجدیدنظر آمریکا به دادگاه هفتم ارسال کرد. دادگاه عالی ایالت متحده طرح دعوی را قبول کرد و در 21 فوریه 2018 دادگاه عالی به اتفاق آرا تائید کرد که متون تخت جمشید به دنبال بخش 1610 (g) FSIA) نمی توانند توقیف شوند. برای دریافت این تصمیم در مورد این آثار 14 سال طرح دعوی سپری شد.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: پس از رأی دادگاه، موسسه شرق شناسی لیست بیش از 1780 گل نبشته را برای خروج دائمی از اداره کنترل دارایی های خارجی آمریکا (اوفک) درخواست کرد و اوفک نیز پس از بررسی طولانی مدت موافقت خود را با خروج فهرست فوق گفت. بدین منظور پروفسور کریستوفر وودز، رئیس مؤسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو، پروفسور متیو استولپر، استاد آشورشناسی مؤسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو و خانم لورا آلساندرا امین اموال الواح تخت جمشید در مؤسسه شرق شناسی این مجموعه را به مقصد موزه ملی ایران همراهی کردند تا رئیس مؤسسه، چهارمین مجموعه این آثار را به مقامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در تهران 8 مهرماه 1398 تحویل دهند.

دکتر مونسان اظهار کرد: هنوز حدود 17 هزار گل نبشته سالم و قطعات شکسته در مؤسسه شرق شناسی نگهداری می شود که برای انتقال قطعی به ایران نیاز به اقدامات این موسسه برای دریافت مجوز از اوفک است. الواح اداری باروی تخت جمشید حاوی اطلاعات ارزشمندی در مورد مدیریت منابع و راه ها، روابط اجتماعی و دستمزدها و اقتصاد جامعه هخامنشی است. موزه ملی ایران برای آشنایی بیشتر هنر دوستان با این مجموعه ارزشمند نمایشگاهی از آثار مذکور را در موزه ایران باستان برگزار می کند.

پنجم مهر سال گذشته نیز هم زمان با بازگشت رئیس جمهوری از مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، سرباز هخامنشی که حدود 80 سال پیش به صورت غیرقانونی از ایران خارج شده بود، همراه با او به کشور برگردانده شد. این نقش برجسته یازدهم مهر سال 97 به سازمان وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تحویل داده شد و چند روز بعد در موزه ملی ایران رونمایی شد و سپس در شهرهای مختلف کشورمان به نمایش گذاشته شد.

منبع: میراث آریا
انتشار: 13 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: ipten.ir شناسه مطلب: 444

به "بازگشت 1783 لوح هخامنشی به میهن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بازگشت 1783 لوح هخامنشی به میهن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید