پرسه یلدا در گذرهای پاییزی
به گزارش ایپتن، این روزها عطر گیسوی بلند یلدا در پایتخت پیچیده است و پایتخت نشینان همزمان با فرا رسیدن این جشن باستانی با حضور در نخستین دوره جشنواره گذر پاییزی تهران خاطره بازی می نمایند؛ جشنوارهای که انبوه برگهای خزان زده را فرشی زیبا زیر پای عابران دلتنگِ تهران قدیم گسترانده است.
خبرنگاران-سحر جعفریان:در این جشنواره که شهرداری تهران در بوستان ها و معابر برگزیده مناطق 22 گانه شهر برگزار می نماید سرفصل هایی مانند ماه روشن چله، حافظ خوانی، شبنشینی، خانواده، قاچهای هندوانه و دانه دانه انار گنجانده شده تا این سنت کهن میانه روزمرگی ها، رنگی تازه بگیرد. جشنواره گذر پاییزی که از 20 آذر شروع شده تا امروز (30 آذر) پذیرای شهروندان بوده است. سری به مراکز شاخص گذرهای پاییزی زدیم و با شهروندان به گفت وگو نشستیم.
ساده و دوست داشتنی
هر گام عابران روی برگهای زرد و نارنجی خیابان خوردین به سمت خیابان دادمان سمفونی پاییز را می نوازد. همان جایی که این روزها به سبب برپایی جشنواره گذر پاییز پر از هیاهوی تردد و بازار عکس دریافت های یهویی و سلفی های یادگاری در آن داغ است. 10 غرفه در این پیاده راه فعال هستند که عابران بیشترین استقبال را از غرفه کرسی نشینی و موسیقی نوازی دارند. مینا قادری محل کارش حوالی همین خیابان خوردین است. ساعت ناهار و استراحت را با همکارانش آمده تا چند عکس یادگاری بگیرد. او می گوید: برای تهرانی که سال ها چهره دودآلود و ترافیک های آزاردهنده، زیبایی فصل هایش را گرفته این فضا و حس و حال دوستداشتنی است. به نظر خیلی ساده و کم هزینه می آید اما تأثیری که دیدن این حجم از برگهای رنگارنگ بر روحیه و نشاط شهروندان دارد، قابل وصف نیست.
ترکیب سنت و مدرنیته
گوش نوازی ترانه محلی و قدیمی لبو دارم... لبوی داغ داغ... آی لبوی سرخ و طلا اطراف گاری طوافی لبوفروش در بوستان شکوفه خیابان 17 شهریور (منطقه 14) را شلوغ از جمعیت می نماید. میثم مختاری قصد خرید کاسه ای پر از لبوهای قرمز و داغ دارد. می گوید: اجرای این جشنواره ها یعنی استفاده از امکاناتی که طبیعت در اختیارمان می گذارد. یعنی همان کاهش هزینه که فقط چاشنی خلاقیت را می خواهد. شاید بعضی ها بگویند دوره این چرخ و گاری ها تمام شده اما واقعیت این است که در همه جای جهان حتی کشورهای به اصطلاح پیشرفته و مدرنیته، آثار و نمادهای نوستالژیکشان را با هنرهای جدید می آرایند و دوباره از آنها لذت می برند. اصلاً همین ترکیب و تلفیق ها می گردد بخشی از جاذبه های گردشگری.
درشکه سواری خانوادگی
بوستان لاله در خیابان کارگر شمالی یکی از بزرگ ترین نقاطی است که جشنواره گذر پاییز با فرش برگی از رنگ های گرم در آن برگزار می گردد. اینجا بیشتر، درشکه چیها با آن اسب های تازه نفس و قبراق شان مشتری دارند. محمد صادقی همراه خانواده آمده است تا تجربه دیرین درشکه سواری را با 2 فرزندش به اشتراک بگذارد. صادقی می گوید: زمانی درشکه های گردونهای با آن سایبانهای متحرکشان تنها وسیله نقلیه تهران بودند که برایش سر و دست می شکستند. چه ایده جالبی که از این وسیله حمل ونقل فراموش شده و البته پاک استفاده می نمایند. کاش اجرای این جشنواره ها و طرح ها محدود به یک روز و یک هفته نباشد. بهتر است از هر ظرفیتی که فصل ها و طبیعت به ما می دهند بهره مند شویم تا تهران شهر زیستپذیر گردد.
بفرما دمنوش پاییزی
استقبال از خدمات متنوع و سرگرمنماینده جشنواره گذر پاییز مجموعه شهربانوی بوستان ولایت، رفت و آمدهای انتهای بزرگراه نواب را رونق بخشیده است. پروانه کاشانی مسئول غرفه دمنوش های پاییزی است که از رونق روزافزون جشنواره در تکه های جنوبی شهر می گوید: لطف برگزاری این جشنواره در کنار ایجاد فرصت های مختلف درآمدزایی برای بعضی از اقشار مانند بانوان سرپرست خانواده، احیای فرهنگ و سنت در بخش های مختلف مثل صنایع غذایی و پوشاک را همراه دارد. اینکه مردم بدانند ایرانی ها قبل از اثبات علوم تغذیه از ویژگی اقسام خوراکی ها و تنقلات مطلع بودند و می دانستند مصرف کدام خوراکی و نوشیدنی در هر فصل می تواند بر سلامت بدن تأثیرگذار باشد به طور حتم غرورآفرین است. دمنوش و گرم نوش هایی که خیلی ها از طعم خوبشان در دورهمی های خانوادگی، آن هم در سال های کودکیشان خاطره دارند.
مهرورزی و حمایت معنوی در سایه جشنواره پاییزی
زهرا بهروز آذر مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران با تأکید برخانواده محور بودن ویژه برنامه های نخستین دوره جشنواره گذر پاییزی می گوید: ایده گذر برگریزان پاییز چند سالی است که به طور پراکنده در مناطق مختلف شهر اجرا می گردد؛ ایدهای که سال جاری با هماهنگی های اجرا شده میان معاونت های گوناگون شهرداری در قالب یک جشنواره شاد و مفرح در حال اجراست. به رغم آلودگی هوا در روزهای گذشته این جشنواره از سوی شهروندان با استقبال روبرو شده است. البته بخش ویژه این جشنواره در ارتباط با مددجویان مددسراها و گرمخانه های بانوان است که به دلایل مختلف از جمع خانوادگی خود دور هستند. تا به امروز برگزاری جشن آیینی یلدا و قاب برگ با حضور هنرمندان داوطلب و شهروندان علاقه مند در مددسراهای مناطق 12 و 21 پایتخت و با خلق آثار هنری برگزار شده که امیدواریم این سنت مهربانانه در طول سال ادامه پیدا کند. وی می افزاید: مشارکت شهروندان در ابعاد متنوع این جشنواره ضمن اینکه هنر مهرورزی و شیوه های حمایت معنوی را رواج می دهد باعث توجه ویژه به عناصر طبیعی در اماکن عمومی و فرهنگ های کهن پارسی مثل یلدا می گردد. هدفی که مادر گذر برگریزان تهران دنبال نموده ایم.
منبع: همشهری آنلاین