در سفر به کویر این نکات مهم را نباید فراموش کنید

به گزارش ایپتن، کویر با جاذبه های طبیعی حیرت انگیز و شب های پرستاره خود هر بیننده ای را شگفت زده می نماید. با توجه به وجود کویرهای متعدد در ایران، گردشگران زیادی در ایام مختلف سال به خصوص فصل های پاییز و زمستان راهی این منطقه ها می شوند. اما سفر به کویر به این سادگی ها نیست و اگر با این مکان اسراسرآمیز آشنا نباشید یا با گروه های حرفه ای همراه نشوید خطرات زیادی شما را تهدید خواهد نمود.

در سفر به کویر این نکات مهم را نباید فراموش کنید

انتخاب زمان درست، از مهم ترین نکات سفر به کویر

انتخاب زمان درست، از مهم ترین نکات سفر به کویر است. برخلاف دیگر منطقه ها که در هر زمان و هر فصلی با رعایت بعضی مسائل می توان به آن ها سفر کرد، کویر این امکان را ندارد. برای مثال کویرها پوشش گیاهی بسیار ناچیزی دارند و همین مسئله باعث می گردد در طول روز نور خورشید به صورت مستقیم بر کویر بتابد و باعث آزار گردشگران گردد. بنابراین سفر به این منطقه ها در اواخر بهار و تابستان که روزها بلند هستند دردسرساز خواهد بود. البته آب و هوای منطقه ها کویری کمی با یکدیگر تفاوت دارند، برای مثال دشت لوت حتی در اوایل بهار هم بسیار گرم و سوزان است اما در دو ماه اول بهار می توان به کویرهای مرنجاب و مصر سفر کرد.

بعلاوه با گرم تر شدن هوا و فرا رسیدن فصل تابستان حیوانات و حشرات کویر از خواب زمستانی بیدار شده و مسائلی برایتان ایجاد می نمایند. اما در فصل های پاییز و زمستان حیوانات به خواب زمستانی می روند و از این بابت دغدغه کمتری خواهید داشت.

توصیه می کنیم ابتدا مقصد خود را تعیین نموده و قبل از راهی شدن، حتماً آب و هوا را آنالیز کنید تا از بارانی نبودن آن مطمئن شوید زیرا حضور در کویر هنگام بارندگی خطرناک است. به طور کلی می توان گفت برترین زمان سفر به کویر از پاییز تا اواسط بهار است.

پرهیز از سفر تکی به کویر

پرهیز از سفر تکی به کویر یکی از ضروری ترین و اساسی ترین نکات سفر به کویر است. حتی سفرهای گروهی یک الی سه نفره هم به این منطقه ها با وجود داشتن ماشین های آفرود اصلاً کار عاقلانه ای نیست. اگر قصد بازدید از کویر را دارید حتماً با گروه هایی که اعضای آن ها حداقل ده نفر بوده و دارای راهنمای طبیعت گردی حرفه ای هستند همراه شوید. توصیه ما شرکت در تورهای طبیعت گردی حرفه ای است. بعلاوه اگر علاقه مند هستید با گروه های کوچک سفر کنید حتماً از راهنمای محلی یا طبیعت گرد حرفه ای یاری بگیرید. در نظر داشته باشید که گاهی یک سفر کویری هیجان انگیز می تواند به فاجعه تبدیل گردد و جان شما را به خطر بیندازد.

آشنایی با مسیر و محل اقامت

یکی دیگر از مهم ترین نکات سفر به کویر آشنایی با مسیر و محل اقامت در این منطقه است. قبل از اینکه راهی کویر شوید از سرپرست گروه خود بخواهید برای شما شرح دهد سفرتان از کجا آغاز شده و چگونه به اتمام می رسد و برای رسیدن به نقطه انتها باید کدام مسیرها را طی کنید و بعلاوه در زمان بروز مسائل احتمالی مانند گم کردن مسیر چه واکنشی باید انجام دهید. یا اگر به اقامتگاه مطمئنی دسترسی نداشتید چگونه یک اقامت ایمن در کویر داشته باشید.

اطلاع از غذاهای مناسب کویر

اطلاع از غذاهای مناسب کویر یکی دیگر از نکات سفر به کویر است که باید به آن توجه داشته باشید. زیرا هر غذایی در منطقه کویری قابل استفاده نیست و در صورت خوردن غذاهای نامناسب ممکن است در سفرتان دچار بیماری یا مسائل جدی شوید. این مسئله زمانی اهمیت بیشتری پیدا می نماید که اقامتگاهی در کویر وجود نداشته باشد و بخواهید شب را در چادر بمانید. مثلاً با توجه به احتمال فاسد شدن لبنیات، مصرف این مواد غذایی در کویر باید به حداقل برسد. بعلاوه استفاده از غذاهای چرب و شور باعث گرمازدگی می گردد. بهتر است از سبزیجات که به پایین نگه داشتن دمای بدن یاری نموده و آب بدن را تأمین می نمایند بهره ببرید و مواد غذایی سبک و انرژی زا مانند مغزهای خشکبار و میوه و سبزی تازه همراه داشته باشید.

از آنجا که در کویر دمای بدن بالاتر از حالت عادی است شما با افزایش تعریق و دفع آب بیشتر از بدن روبرو می شوید، استفاده از غذاهای سبک و پرانرژی به بدن شما یاری می نماید با این موارد مقابله کنید. نکته مهم دیگر این است که اگر از مسائلی مانند یبوست رنج می برید نباید در کویر از غذاهایی که باعث یبوست می شوند بهره ببرید.

همراه داشتن آب کافی

همراه داشتن آب کافی و جلوگیری از کم آب شدن بدن در این منطقه گرم و خشک از ضروری ترین نکات سفر به کویر است. در زمان پیمایش در کویر حتماً به دفعات مختلف احتیاج به نوشیدن آب خواهید داشت و باید از قمقمه های سفری بهره ببرید. قمقمه های سفری مخصوص طبیعت، آب را برای چندین ساعت خنک نگه می دارند و برای سفرهای کویری مناسب هستند.

توصیه می کنیم قبل از آغاز سفر به وسیله سرپرست گروه درباره اندازه آب کافی اطلاعاتی کسب کنید. برای مثال در سفرهای چند روزه به کویر، برای هر نفر حداقل 4 لیتر آب نوشیدنی لازم است. در فصول سرد مانند پاییز و زمستان که هوا سردتر است این اندازه آب کم تر می گردد.

استفاده از لباس، کفش و کوله مناسب

استفاده از لباس، کفش و کوله مناسب یکی دیگر از نکات سفر به کویر است که حتماً باید به آن ها توجه ویژه ای داشته باشید. لباس های نخی خنک گشاد با رنگ سفید و آستین بلند برای کویر مناسب هستند. این لباس ها پوست شما را از آفتاب سوختگی محافظت می نمایند. در عوض لباس های نازک و چسبان با جنس پلاستیک با افزایش تعریق باعث می شوند آب بدنتان را از دست بدهید و دچار دردسر شوید. بعلاوه از لباس هایی که جیب زیاد دارند استفاده نکنید چون هنگام فعالیت شن های کویر وارد جیب های لباس می شوند. برخلاف روزهای گرم و سوزان کویری، در این منطقه ها شب ها دمای هوا افت می نماید، بنابراین حتماً باید در سفرتان، لباس گرم هم همراه داشته باشید. حتی اگر شب قصد ماندن در کویر را ندارید بهتر است یک دست لباس گرم بردارید تا در صورت بارش باران های سیل آسا دچار مشکل نشوید.

کفش کویرنوردی باید در عین سبک بودن پاهایتان را در مقابل نیش حشرات و خطر گزیدگی آن ها و شن های داغ محافظت کند. دقت داشته باشید که عقرب ها در رمل های کویری زندگی می نمایند؛ بنابراین با خیال راحت روی رمل ها نرفته و حتماً از کفش مناسب بهره ببرید. بعلاوه هنگام بازگشت به خانه حتماً شن، ماسه و ذرات نمک کفش هایتان را خالی کنید. ماندن ذرات نمک در داخل کفش و لباس هایتان موجب پوسیدگی آن ها خواهد شد.

استفاده از کوله مناسب سبک برای سفر به کویر بسیار مهم است. بهتر است از کوله های کوچک بهره ببرید تا هنگام پیمایش خسته نشوید. کلاه آفتاب گیر، عینک آفتابی، دستمال گردن و اسکارف برای محافظت از چشم ها و پوست صورت و گردن از دیگر لوازم ضروری برای سفر به کویر هستند. در صورت بروز باد و یا طوفان شن در کویر می توانید برای پوشاندن بینی و دهان خود از اسکارف یا دستمال گردن بهره ببرید.

همراه داشتن جعبه یاری های اولیه و کیت بقا

یکی دیگر از نکات سفر به کویر همراه داشتن جعبه یاری های اولیه و کیت بقا در سفر است. مخصوصاً اگر شب قصد ماندن در کویر را دارید حتماً باید این لوازم را همراه داشته باشید. از مهم ترین وسایل داخل جعبه یاری های اولیه می توان به چسب زخم، قرص مسکن، بتادین، پمادهای بعد از گزیدگی، پمادهای ضد حشرات، اسپری دفع نماینده حشرات، دستمال مرطوب، گاز استریل، باند و ژل ضدعفونی نماینده اشاره نمود.

بعلاوه کیت بقا باید دارای وسایلی مانند آتش گیر، کبریت، چاقو، باند، بطری آب کوچک، سوت، چسب زخم، نایلون سبک وزن، چند متر طناب و کرم ضدآفتاب باشد. در مواقع حساس می توانید از این لوازم بهره ببرید.

همراه داشتن قطب نما

داشتن قطب نما در سفر به کویر حتی برای باتجربه ترین افراد هم لازم است. گاهی با یک طوفان شن یا گردباد مجبور به تغییر مسیر می شوید به قطب نما احتیاج پیدا می کنید.

اطلاع از وسایل اقامت در کویر

اگر قصد دارید شب را در کویر بمانید اطلاع از وسایل اقامت یکی دیگر از نکات سفر به کویر است که باید به آن توجه کنید. حتماً قبل از سفر از کسی که تجربه کویرنوردی دارد درباره لوازم مورداحتیاج هدایت بگیرید و در انتها وسایل خود را با دقت انتخاب نموده و از برداشتن لوازم غیرضروری خودداری کنید.

در سفرهای چندروزه باید حتماً کیسه خواب، چادر مسافرتی مناسب، چراغ قوه، هدلایت، پاور بانک و جی پی اس همراه داشته باشید. توصیه ما استفاده از کیسه خواب هایی از جنس پشم شیشه است. معمولاً گوشی های همراه در کویر آنتن دهی ندارند اما با داشتن پاور بانک می توانید گوشی خود را روشن نگه دارید و در اولین فرصت از آن بهره ببرید.

فاصله نگرفتن از گروه

پس از رسیدن به مقصد یکی از مهم ترین نکات سفر به کویر که باید به آن توجه کنید فاصله نگرفتن از گروه است. به خصوص هنگام حضور در منطقه ها بکر احتمال این اتفاق بیشتر می گردد. دقت داشته باشید که طوفان های شن در کویرها به صورت ناگهانی رخ می دهند و در بیشتر موارد قابل پیش بینی نیستند بنابراین ممکن است در یک لحظه که از گروه دوره شده اید با طوفان شن روبرو شوید و مسیر خود را گم کنید.

مراقبت از زیست بوم منطقه

پوشش گیاهی و گونه های جانوری کویرهای ایران بسیار ارزشمند هستند؛ بنابراین یکی دیگر از نکات سفر به کویر که اهمیت زیادی دارد مراقبت از زیست بوم منطقه است. هنگامی که در کویر هستید آرام راه بروید و با سروصدای ماشین های سافاری خود باعث آزار جانوران این منطقه نشوید. رفت وآمد بیجا در این منطقه ها جان جانوران و حشرات کویری را به خطر می اندازد. بعلاوه سروصدای زیاد باعث می گردد این موجودات زیستگاه خود را ترک نمایند. در سفرهای کویری مسیرهای سافاری و آفرود باید محدوده کوچک و تعیینی داشته باشند تا علاوه بر محافظت از زیست بوم منطقه، از گم شدن و تصادف افراد با یکدیگر هم جلوگیری گردد.

آمادگی برای مقابله با پدیده های طبیعی کویر

آمادگی برای مقابله با پدیده های طبیعی کویر مانند طوفان شن مسئله دیگری است که حتماً باید از آن اطلاع داشته باشید. بهتر است قبل از سفر درباره اقدامات ایمنی لازم در زمان بروز این پدیده مطالعه کنید. در صورت بروز طوفان شن تا زمانی که باد آرام است از راهنما یا سرپرست گروه خود یاری بگیرید و محل را ترک کنید و یا در صورت شدید بودن طوفان چهره، دهان و بینی خود را بپوشانید تا دچار مسائل تنفسی نشوید.

مراقبت از خودتان در برابر حشرات و جانوران کویری

مراقبت از خودتان در برابر حشرات و جانوران کویری مانند مار و عقرب یکی دیگر از مهم ترین نکات سفر به کویر است. دورشدن از گروه و نشستن در محل های ساکت باعث می گردد جانوران و حشرات بیشتری جذب شما شوند. بهتر است بااحتیاط روی رمل ها راه رفته و در محدوده تعیینی بنشینید تا دچار عقرب گزیدگی نشوید.

همراه نداشتن وسایل غیرضروری

همراه نداشتن وسایل غیرضروری آخرین مورد از نکات سفر به کویر است که در این مقاله به آن اشاره می کنیم. در سفرهای کویری زیورآلات و جواهرات همراه نداشته باشید زیرا در صورت گم شدن آن ها، دیگر باید قید جواهرات خود را بزنید. بعلاوه از بردن لباس های تنگ و چسبان و لوازم الکترونیکی غیرضروری مانند اسپیکرها به کویر بپرهیزید.

جمع بندی درباره نکات سفر به کویر

در این مقاله مهم ترین نکات سفر به کویر را با شما در میان گذاشتیم. همان طور که گفته شد در صورت عدم آشنایی با این منطقه ها گرم و رعایت نکردن نکات گفته شده ممکن است در سفرهای کویری با مسائل جدی روبرو شوید. به طور کلی اگر قصد رفتن به کویر را دارید بهتر است برنامه سفرتان را با یک یا دو نفر از عزیزانتان در میان بگذارید. در این صورت اگر با مشکل و یا حادثه ای روبرو شوید آن ها با گروه های امداد به یاری شما می آیند. در انتها امیدواریم از سفر به کویرهای بکر و تماشایی ایران لذت ببرید و با خاطره ای خوش به خانه بازگردید.

منبع: گردشبان
انتشار: 28 مهر 1402 بروزرسانی: 28 مهر 1402 گردآورنده: ipten.ir شناسه مطلب: 2286

به "در سفر به کویر این نکات مهم را نباید فراموش کنید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "در سفر به کویر این نکات مهم را نباید فراموش کنید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید