اسکوچیچ در میان بدشانس ترین سرمربیان خارجی تاریخ تیم ملی فوتبال ایران
به گزارش ایپتن، با توجه به شیوع ویروس کرونا و لغو بازی های مقدماتی جام جهانی 2022 می توان نام اسکوچیچ را در فهرست بدشاس ترین مربیان خارجی ایران قرار داد.
به گزارش ، با توجه به شیوع ویروس کرونا و لغو تمام دیدار های ملی در ماه مارس (فروردین 99) بازی های تیم ملی فوتبال کشورمان مقابل هنگ کنگ و کامبوج در مرحله دوم مقدماتی جام جهانی 2022 قطر که قرار بود به ترتیب در روز های 7 و 12 این ماه برگزار شوند و همچنین دیدار های این تیم در خرداد 99 برابر بحرین و عراق دست کم تا شهریور و مهر به تعویق افتاد.
در این شرایط دراگان اسکوچیچ، سرمربی کروات تیم ملی هم به کشورش بازگشت و زمان حضور مجدد او در ایران ارتباط مستقیمی به کاهش بحران کرونا در ایران دارد.
اسکوچیچ را می توان یکی از عجیب ترین سرمربیان خارجی تاریخ فوتبال ایران دانست که باید برای هدایت تیم ملی در یک دیدار رسمی حدود 7 - 8 ماه صبر کند.
آلفرد جیمز گیبل انگلیسی و ادموند مایوفسکی اتریشی، نخستین سرمربیان خارجی تاریخ فوتبال ایران بودند، اما هیچ یک از این 2 نفر در دیدار رسمی روی نیمکت تیم ملی ننشست.
ژوزف مساروش مجارستانی که مرداد 1336 به ایران آمد، اولین بازی ای که به صورت رسمی تیم ملی را هدایت کرد، خرداد 1337 و در بازی های آسیایی 1958 توکیو بود که تیم او با 2 باخت سنگین از این رقابت ها کنار رفت. در واقع بین زمان عقد قرارداد او تا اولین بازی رسمی اش حدود 10 ماه فاصله افتاد.
گئورگی سوچ مجار 19 شهریور 1345 به عنوان سرمربی تیم ملی کشورمان انتخاب شد و 91 روز بعد (20 آذر 1345) برای اولین بار در بازی رسمی روی نیمکت تیم ملی نشست. آن دیدار بین ملی پوشان فوتبال کشورمان با ژاپن و در بازی های آسیایی 1966 بانکوک برگزار شد و با تک گلی که مرحوم حمید شیرزادگان برای ایران به ثمر رساند در نهایت 3 بر یک به سود سامورایی ها تمام شد.
پیش از اینکه باشگاه استقلال از توانمندی های یک سرمربی بسیار بزرگ یوگسلاو به نام زدراوکو رایکوف بهره مند شود، او برای هدایت تیم ملی ایران به کشورمان آمد.
پس از ثبت نخستین قهرمانی تیم ملی ایران در جام ملت های آسیا به میزبانی تهران در 29 اردیبهشت 1347، رایکوف جانشین محمود بیانی شد (تابستان 47) و 16 اسفند آن سال یعنی حدود 7 ماه بعد در بازی های جام دوستی تهران، تیم او توانست با گل های پرویز قلیچ خانی و اکبر افتخاری 2 بر یک عراق را ببرد.
ایگور نتو روس، ششمین سرمربی خارجی تاریخ تیم ملی ایران است. او 13 آبان 1349 سرمربی ایران شد و یک ماه و 6 روز بعد در نخستین حضور رسمی خود در بازی های آسیایی 1970 بانکوک مقابل اندونزی، روی نیمکت نشست که ایران آن بازی را با گل های اصغر شرفی و ابراهیم آشتیانی با تساوی 2 - 2 به پایان رساند و البته با باخت یک بر صفر از کره جنوبی در همان دور اول از دور مسابقات کنار رفت.
پس از ناکامی تیم ملی در صعود به جام جهانی 1974 و شکست 3 - 2 از استرالیا در مجموع 2 بازی رفت و برگشت، دنی مک لنان اسکاتلندی، دستیار محمود بیانی جانشین او شد، اما او تنها 2 بازی غیر رسمی سرمربی تیم ملی بود تا نوبت به هشتمین سرمربی خارجی تاریخ تیم ملی یعنی فرانک اوفارل ایرلندی برسد.
او با سابقه سرمربیگری در تیم های لسترسیتی، منچستریونایتد و کاردیف سیتی اردیبهشت 53 سرمربی تیم ملی کشورمان شد و 12 شهریور برای اولین بار این تیم را در یک بازی رسمی ارنج کرد. آن دیدار اولین بازی ملی پوشان فوتبال ایران در بازی های آسیایی 1974 تهران بود و آن ها با برتری 7 بر صفر مقابل پاکستان گام بلندی برای قهرمانی در آن مسابقات برداشتند.
اوفارل، آخرین سرمربی خارجی تیم ملی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بود و استانکو پوکله پوویچ کروات هم پس از ناکامی این تیم در صعود به جام جهانی 1994 آمریکا، جانشین علی پروین شد تا اولین سرمربی خارجی ما پس از انقلاب 57 باشد. او بهار 1373 به عنوان سرمربی جدید تیم ملی انتخاب شد و 11 مهر آن سال در نخستین بازی رسمی خود که در چارچوب بازی های آسیایی 1994 هیروشیما بود، مقابل بحرین به تساوی بدون گل رسید و البته با یک تساوی دیگر مقابل ترکمنستان، باخت یک بر صفر به چین و برتری 4 بر صفر مقابل یمن در آن رقابت ها راه به جایی نبرد.
باخت 2 بر صفر تیم ملی به قطر در مقدماتی جام جهانی 1998 قطر که مانع صعود مستقیم تیم محمد مایلی کهن از مرحله گروهی انتخابی به رقابت های فرانسه شد، عاملی بود تا والدیر ویرا برزیلی که برای سرمربیگری تیم ملی امید به ایران آمده بود، جای مایلی کهن را روی نیمکت تیم ملی بگیرد.
ویرا هفت روز پس از انتخاب به عنوان سرمربی تیم ملی (25 آبان 1376) در جوهور باهور مالزی نتوانست ژاپن را شکست دهد و تیم او با باخت 3 بر 2 مقابل حریف شرق آسیایی باید آخرین شانس خود برای شکستن طلسم 20 ساله ناکامی از صعود ایران به جام جهانی را مقابل استرالیا جست و جو می کرد که در نهایت هم با تساوی دراماتیک 2 - 2 در ملبورن برابر کانگورو ها در این مهم پیروز شد.
صعود تاریخی به جام جهانی 1998 هم نتوانست ویرا را روی نیمکت تیم ملی حفظ کند و مسئولان وقت فدراسیون فوتبال پای یکی از سرشناس ترین سرمربیان اروپایی یعنی تومیسلاو ایویچ کروات را برای هدایت تیم ملی در آوردگاه فرانسه به ایران باز کردند. هر چند او که دی 76 سرمربی ایران شد هیچگاه تجربه نشستن روی نیمکت این تیم در جام جهانی را کسب نکرد و پس از تورنمنت های چهارجانبه هنگ کنگ، دیدار محبت آمیز با کویت، دیدار های تدارکاتی با باشگاه های فرانسوی و تورنمنت ال جی در تهران پس از باخت 7 بر یک مقابل تیم آ. اس. رم ایتالیا از سرمربیگری تیم ملی کشورمان برکنار شد. باخت یک بر صفر به نیجریه در تاریخ 8 بهمن 76 اولین بازی تیم ملی با ایویچ بود.
پس از حذف تیم ملی از جام ملت های 2000 لبنان، آدمار براگا، دستیار برزیلی جلال طالبی آبان 79 به جای او سرمربی شد تا این تیم مرحله اول انتخابی جام جهانی 2002 کره جنوبی- ژاپن را رد کند. تیم ملی در اولین بازی اش با این سیبیلوی برزیلی بهترین نتیجه تاریخ خود یعنی برد 19 بر صفر برابر گوام را کسب کرد.
میروسلاو بلاژوویچ که کرواسی را به جایگاه سوم جام جهانی رسانده و البته در صعود با این تیم به یورو 2000 ناکام بود، اواخر زمستان 79 به سیزدهمین سرمربی خارجی تاریخ فوتبال ایران تبدیل شد. او کارش را 4 اردیبهشت 1380 با باخت یک بر صفر به کره جنوبی در تورنمنت ال جی کاپ مصر شروع کرد و البته در پایان با شکست برابر ایرلند در پلی آف جام جهانی نتوانست ایران را به این رقابت ها ببرد.
برانکو ایوانکوویچ ملقب به پروفسور جای استاد خود را روی نیمکت تیم ملی گرفت و 17 بهمن 1380 در اولین بازی به عنوان سرمربی این تیم در ورزشگاه آزادی با دبل علی کریمی 3 - 2 به اسلواکی باخت.
او که با تیم ملی زیر 23 سال ایران به قهرمانی بازی های آسیایی 2002 بوسان رسید، پس از یک وقفه کوتاه جای همایون شاهرخی بار دیگر سرمربی ایران شد و این بار 20 مهر 1382، در اولین بازی خود توانست کاپ آسیا- اقیانوسیه را با برتری 3 بر صفر تیم ملی مقابل نیوزیلند در ورزشگاه آزادی برای ما به ارمغان بیاورد.
پانزدهمین سرمربی خارجی تیم ملی یک آلمانی بود که این عنوان را به صورت موقت و تنها برای یک بازی محبت آمیز در نوروز 88 در اختیار داشت. اریش روته مولر، دستیار ژرمن علی دایی به دنبال اخراج او پس از باخت تیم ملی به عربستان در دیدار با سنگال که به میزبانی ورزشگاه آزادی انجام شد، روی نیمکت تیم ملی نشست و آن بازی هم با گل مهرزاد معدنچی برای ایران، یک - یک تمام شد.
کارلوس کی روش، بادوام ترین سرمربی تاریخ فوتبال کشورمان است. چهره ای فوق العاده سرشناس در دنیای فوتبال که فروردین 1390 هدایت تیم ملی ایران را قبول کرد و 26 تیر همان سال در نخستین بازی خود با این تیم که حالت محبت آمیز داشت، توانست یک بر صفر ماداگاسکار را با گل سید جلال حسینی ببرد. البته نخستین دیدار رسمی تیم ملی با مرد پرتغالی هم روز اول مرداد 90 با برتری چهار بر صفر مقابل مالدیو در ورزشگاه آزادی برگزار شد که علی کریمی (2گل)، کریم انصاری فرد و سعید دقیقی برای ایران گلزنی کردند.
مارک ویلموتس، هفدهمین سرمربی خارجی ایران است. او هشت روز پس از عقد قرارداد با مهدی تاج، 16 خرداد 98 در نخستین حضورش روی نیمکت تیم ملی پیروز شد مقابل سوریه با گل های مهدی طارمی (3گل)، علیرضا جهانبخش و اللهیار صیادمنش 5 بر صفر سوریه را مغلوب کند.
هرچند دوران فعالیت این مربی بلژیکی در فوتبال ایران به 6 ماه هم نرسید، اما پرداخت غرامت 6 میلیون یورویی ناشی از شکایت ویلموتس به فیفا در انتظار فدراسیون فوتبال کشورمان است.
حال اسکوچیچ به عنوان هجدهمین سرمربی خارجی تاریخ فوتبال ایران امیدوار است زودتر تکلیف دیدار های مقدماتی جام جهانی مشخص شود تا او بتواند برنامه منظمی برای آماده سازی تیمش تدارک ببیند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان