موسو در چین؛ قلمرو پادشاهی زنان
به گزارش ایپتن، در دامنه های قله هیمالیا مردمی به نام موسو زندگی می نمایند که سکونتگاه آن ها معروف به قلمرو پادشاهی زنان شده است.

با تور چین سفری خاطره انگیز را تجربه کنید.
مردم معروف به موسو (Mosou) حدود 40000 نفر هستند که چندین قرن است در ساحل دریاچه لوگو (Lugu) زندگی می نمایند. این منطقه از اطراف به استان های یوننان (Yunnan) و سیچوان (Sichuan) محدود می گردد که از یک طرف هم منتهی به کوهستان هیاقتصادیا است. مردم موسو در کلبه های چوبی در این منطقه زیبا و رویایی زندگی می نمایند.
ارتفاع این منطقه نسبت به سطح دریاهای آزاد 2700 متر است و نزدیک ترین شهر با اتومبیل حدود شش ساعت از این روستا فاصله دارد. دور بودن از سایر شهرها سبب شده که برخی از فرهنگ های عجیب منطقه بدون تغییر و تحول از گذشته باقی بماند.
یکی از رسوم قدیمی مردم این منطقه ژوئان (zouhun) یا پیاده روی ازدواج نام دارد. زنان بعد از رسیدن به سنی طی مراسمی می توانند همسر خود را طی یک پیاده روی در سطح روستا انتخاب نمایند. مردانی که انتخاب شدند، همراه با زن زندگی نمی نمایند و بعد از تولد فرزندان شان هم، دایی و پدربزرگ کودک نقش پدر بچه ها را بر عهده می گیرند.
مردان با اینکه نقش مهمی در روستا بر عهده دارند، ولی اکثرا مشغول به کارهای بازرگانی در خارج از روستا شده و محصولات محلی را به فروش می رسانند.
آن ها مسئولیت تامین اقتصادی فرزندان خود را ندارند، ولی مسئول خواهر زاده های خود هستند و برای تامین رفاه آن ها کوشش خود را می نمایند.
به عنوان جامعه ای ماتریارچی (matriarcha) که از گذشته تا به امروز زنان تصمیمات مهم مربوط به امور را گرفته اند، طبیعی است که ارث بعد از مرگ مادر به وسیله مادر به فرزندان دختر او می رسد که این مسئله قدرت و آزادی زیادی به زنان موسویی داده است.
یانگ ژایی (Yang Zhaxi) هنرمندی است که در یک خانواده معمولی موسویی بزرگ شده و توسط مادر، خاله ها و دایی های خود بزرگ شده است. پدر واقعی او در زمان کودکی اش با او ارتباط داشته و یانگ خاطراتی از چندین گشت و گذار با او برای جمع کردن قارچ و هیزم به یاد می آورد. پدر او همچنان در روستا زندگی می نماید و یانگ همچنان با او ارتباط دارد.
او در این باره شرح می دهد:
ارتباط بین فرزند و پدر در موسو به شخصیت پدر ربط دارد. اگر شخص، پدری مهربان باشد، می تواند برای فرزند خود هدیه خریده، با او ارتباط داشته و حتی برای تحصیل فرزند خود یاری اقتصادی کند. گذشته از آداب و روسوم روستا که تامین اقتصادی فرزندان جزیی از مسئولیت پدر نیستند ولی به هر حال این بچه ها فرزند پدری هستند که ارتباطی معنوی بین آن ها برقرار است.
موردی که سبب تفاوت ازدواج های موسو با سایر ازدواج های مرسوم شده، این است که از آنجایی که زنان موسویی از لحاظ اقتصادی وابسته به مردان نیستند تا آخر عمر با مردان نمی مانند. خاله یانگ، خانم یانگ کونگمو (Yang Congmu)، رئیس خانواده آن ها است و کلید انبار که نشانی نمادین از رهبری خانواده است، در دست اوست. اولین شوهر خاله اش نجار خانه آن ها بوده که از این طریق با خاله او آشنا شده است. در آن موقع خاله اش برای به دست آوردن دل معشوقه خود کمربندی بافته که در موسو استفاده از آن مرسوم بوده است.
خاله یانگ می گوید:
بعد از مدتی که عشق بین ما تقلیل پیدا کرد، پدر فرزندانم رفت و ما مسئله ای با این موضوع نداشتیم و به زندگی خود ادامه دادیم.
با توجه به اینکه جمعیت مردم موسو بسیار کم است، آن ها حتی جز اقلیت هایی که دولت چین به رسمیت می شناسد هم نیستند. برای مثال در شناسنامه یانگ، به جای موسو از کلمه مغول استفاده شده است.
موسویی ها طبیعت پرست هستند و به مادر طبیعت ایمان دارند. اعتقادات آن ها بیشتر شبیه بودایی ها است و برخی از خانواده ها پسران خود را برای کشیش شدن به منطقه ای دیگر می فرستند.
موسویی ها اعتقادات عجیب دیگری مانند احترام زیاد به سگ ها دارند. آن ها اعتقاد دارند که در گذشته طول عمر سگ ها 60 سال و طول عمر انسان ها 13 سال بوده است و بعد انسان ها و سگ ها با هم به توافق رسیده اند که طول عمرشان را عوض نمایند و در عوض، این طول عمر را انسان ها با احترامی که به سگ ها می گذراند به آن ها بپردازند.
یانگ می گوید:
پدربزرگم برای من تعریف نموده است که در گذشته سربازی از ارتش چنگیز خان (Ghengis Khan) به این محل آمده و عاشق منظره زیبای دریاچه شده و در این محل سکونت گزیده است. داستان به وجود آمدن موسو از این قرار بوده است.
بعد از ساخت و بهره برداری جاده ای در نزدیکی موسو و فرودگاهی که در سال 2015 میلادی تاسیس شد، مردم بیشتری به ساحل این دریاچه سفر نموده و آداب و رسوم و عقاید جدیدی را با خود به این روستا می برند. فرهنگ موسو امروزه در گذرگاهی بین فرهنگ سنتی و مدرن گیر افتاده است.
یانگ می گوید:
روستاییانی که در کنار ساحل زندگی می نمایند، مشغول ساخت هتل برای گردشگران هستند. برخی از روستاییانی که در این منطقه زمین داشته اند، بسیار ثروتمند شده اند. روش های حمل و نقل هم در این منطقه پیشرفت نموده و ارتباط روستا با شهرهای اطراف افزایش پیدا نموده است و مردم موسو با عقاید امروزی و جدید آشنا شده اند.
فرهنگ ازدواج و عشق ورزی مردم موسو در اثر ارتباط با سایر مردم تغییر نموده است. مردم جوان موسو تحت تاثیر فیلم ها و داستان های عاشقانه، امروزه ازدواج با یک شخص و وفاداری به او طبق روال مرسوم در چین را ترجیح می دهند.
یانگ بر خلاف رسوم سنتی با خانمی از خارج از روستای خود ازدواج نموده و همراه کودک شان با هم زندگی می نمایند. به نظر او، این شیوه زندگی ساده تر است؛ البته او هم اکنون مسئولیت فرزندان خواهر خود را هم به عهده دارد.
منبع: کجارو / bbc.com